Над 70% от пилешкото месо, продавано в магазините във Великобритания, е заразено с патогенната за човешкия организъм бактерия кампилобактер, сочат данни от изследване, извършено от британската Агенция за хранителните стандарти и цитирано от руската информационна агенция „Новости”. „Това е бактерия, която обикновено се открива в суровото птиче месо и е основна причина за хранителните отравяния във Великобритания”, се посочва в съобщението на агенцията.
В продължение на една година експерти проучили хиляди проби от прясно птиче месо от веригите магазини и едноличните търговци. Резултатът – 73% от пробите дали положителен резултат за наличие на кампилобактер, а в 19% нивото на бактерията се определя като високо.
От ноември нивото на заразяване с бактерията нараснало, но някои от големите вериги магазини не са предприели никакви мерки за решаването на проблема, отбелязват от агенцията. Същевременно от ведомството приветстваха публикуването на изследване, извършено от веригите Marks & Spencer, Morrisons, Co-op и Waitrose. Според агенцията те показват, че има резултат от сравнително скорошната реализация на планове за понижаване на нивото на кампилобактериите. „Бяха проведени проверки върху по-скорошни образци от използваните в изследването на Агенцията за хранителните стандарти и някои от тестовете бяха насочени специално към отразяването на резултати от конкретни осъществени мерки”, подчертават от ведомството. Оттам призоваха и останалите вериги магазини да последват примера на цитираните по-горе.
Бактериите причиняват кампилобактериоза – остро инфекциозно заболяване, поразяващо стомашно-чревния тракт. Клиничните симптоми на инфекцията включват диария, главоболие, треска, болки в корема, гадене със или без повръщане. Инфекциите, причинени от кампилобактер, в повечето случаи са самоограничаващи се и симптоматичното лечение чрез вливане на течности и електролити е достатъчно. Обикновено симптомите отшумяват след 5–7 дни.