Начало » Новини » Страната
24.05.2015 г.

Премиерът Борисов: Правителството ще продължи да подкрепя развитието на културата и духовността в България

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация присъстваха на молебен в църквата „Св. Павел“ в Рим, отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Молебенът е по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и на него присъстваха българи от общността ни в Италия. „Храмът, който е голяма светиня за католическата църква, ни е предоставен, за да може Българската православна църква да извършва своите ритуали. Благодаря на папа Франциск и на всички, които са помогнали това да стане“, каза премиерът след службата. Той добави, че молитвите ни са да няма повече бедствия и аварии, в които да загиват хора.

Борисов посочи, че правителството ще продължи да подкрепя Светия синод и развитието на културата в България. Той припомни, че наскоро кабинетът отпусна 500 000 лева за възстановяване на архитектурни обекти в Плиска, където българите са приели християнството и са написани първите книги на кирилица. В момента се подготвя и ремонтът на патриаршеския храм „Александър Невски“ в София, за който по първоначални оценки ще са необходими 20 милиона лева. Ще продължат да се отделят и допълнително средства за култура, за да се разкрива богатството на българската история и традиции. До края на месеца ще бъде открит и Националният музеен комплекс „Квадрат 500“, в който ще бъдат изложени най-добрите експонати на художественото изкуство в страната ни. „Увеличили сме в момента максимално възможно средствата за подкрепа на духовността и културата. Тази година са предвидени около 67 милиона лева. Опитваме се да помагаме и мисля, че ако с този темп се ремонтират църкви и се строят нови, много скоро няма да има какво да ремонтираме“, отбеляза премиерът Борисов.

В отговор на въпрос за финансирането, което се отделя за българските училища в чужбина, министър-председателят посочи, че важен фактор за увеличаването му  е да се развива икономиката и да има стабилност в държавата.

Посланикът ни в Рим Марин Райков изтъкна, че днешният ден е свят за всички българи. „Това е ден, който ни напомня, че благодарение на писмеността България е станала част от цивилизования свят, от християнския свят“, добави той.

„Благодаря на премиера Борисов, че и тази година българската държава изпълни своя дълг като дойде в Рим и посетихме папата. Църквата и държавата трябва да продължават да работят заедно за благото на нашия народ, да умножаваме нашите дела и да вървим по пътеката на мира, носейки гордо имената на светите братя Кирил и Методий в сърцата си“, каза митрополит Антоний. Той пожела на министър-председателя усилията му „да бъдат благословени и да не унива в делото си“.

На молебена в „Св. Павел“ присъства и главата на македонската православна църква архиепископ Стефан. „Според мен това е една бяла лястовица в отношенията ни с Република Македония. Ние като съседи искаме действително те да подпишат Декларацията за добросъседство и да спомагаме максимум за бързото им присъединяване към Европейския съюз“, каза министър-председателят Борисов. Попитан дали вчера във Ватикана се е видял с македонския премиер Никола Груевски, премиерът Борисов посочи: „Не, сега всяко виждане – дали с него, или със Зоран Заев, макар че с него се чух по телефона, може да се изтълкува като вмешателство, да се ползва във вътрешнополитическата им битка. Аз не искам да се замесваме в този конфликт. Надявам се македонският народ  и политиците му да са мъдри, да си проведат избори така, както в България, и след това да се умирят. Казвам го в най-добрия смисъл на думата“.

Министър-председателят благодари на всички парламентарно представени партии, които изпратиха свои представители за честванията в Рим. „По този начин показваме, че действително светите празници ни обединяват“, добави Борисов. 

Премиерът Борисов: Правителството ще продължи да подкрепя развитието на културата и духовността в България
5858
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Експертно становище
Кирил Боянов: Всяко правителство се страхува да въведе поземлен данък – защо?
Политики
До броени минути от БАК ще обявят дали ще има протести и на 6 февруари
ЕС създава общоевропейска система за наблюдение на горите
МЗХ подготвя наредбите по две площни мерки за гори
Ще се работи по важни законодателни инициативи в сектор „Земеделие“
Екипът на министър Вътев даде отчет какво е свършил през последните 6 месеца
Вътев отговори на протестиращите фермери с отчет за изплатените средства през 2023 г.
Министърът на земеделието и храните
Кирил Вътев: Заедно с бранша ще откриваме слабите звена по веригата от полето до клиента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини