Начало » Новини » Страната
15.05.2015 г.

Съветът на ЕС в задънена улица относно производството на биологични продукти

Европейска комисия

Farmer.bg

Ресорните министри на държавите-членки на Европейския съюз не успяха да се споразумеят за промените в законодателството по отношение на производството на биологична продукция, съобщи електронното издание DairyNews. Гласуването по този въпрос е отложено за юни, а най-облагодетелствани от решението са асоциациите на производителите на органични продукти.  Разработените през миналата година поправки предлагат да се облекчат условията за влизане на пазара на биологични продукти, да се гарантира свободната конкуренция между фермерите чрез хармонизиране на правилата за произведените в съюза и вносните продукти, както и да се повиши нивото на доверие на потребителите.

Но някои от държавите-членки не успяват да се споразумеят за някои важни моменти като например прилагането на контрол при възникването на рискови ситуации. Систематичният контрол, който се осъществява ежегодно, е необходим за поддържане на доверието на потребителите в етикета „биологичен продукт”, който се асоциира с отделни производители на тази продукция.

„Изискването за ежегоден контрол трябва да бъде подкрепено, тъй като позволява да се поддържат редовни връзки между службите, които сертифицират продуктите, и действащите на пазара компании, отчитайки бързото темпо на променяне на правилата и нормативните рамки. То е важно и за поддържането на доверието на потребителите към европейските биологични продукти”, отбеляза Алберт Ян Маат, председател на общоевропейския селски съюз Copa.

Друг спорен въпрос се оказа наличието на нерегламентирани вещества в биологичните продукти. Министрите не успяха да формират общ подход към проблема, като част от държавите предлагат да бъдат определени допустими пределни норми, какъвто е и първоначалният проект на Европейската комисия, а други настояват за запазване на настоящата система на контрол в рамките на производствения процес. Министърът на селското стопанство на Латвия Янис Дюклавс, който бе председател на заседанието по въпроса, обяви, че гласуването е отложено за юни.

Решението за отлагането на гласуването бе прието добре от асоциациите на производители на биологични продукти като Copa-Cogega, Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM) и Европейската федерация на профсъюзите от хранително-вкусовата промишленост, земеделието и туризма (EFFAT). Те бяха изпратили отворено писмо до министрите на селското стопанство на държавите-членки на ЕС с молба да не бъдат приемани мерки, които могат да навредят на биологичното производство. Председателят на Cogeca Кристиан Перес определи проекта като „бюрократично чудовище”, възпрепятстващо иновациите. „Проектът на ЕК е ненужна бюрокрация, която ще пречи на фермерите, желаещи да преминат към производство на биопродукти”, убеден е Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca. Песонен изрази надеждата си, че забележките на производителите ще бъдат отчетени в окончателния документ през юни. По думите му настоящата система, създадена преди 20 години, работи добре, но има нужда от постепенни промени.

Предложението на ЕК за промени в законодателството в областта на производството на биологично продукти бе направено през март 2014 г. „Този пакет е добър и за потребителите, и за фермерите. Потребителите ще получат по-добри гаранции за биологичните продукти, произведени и продавани в ЕС, а фермерите, преработвателните предприятия и търговците на дребно ще получат достъп до този пазар в ЕС и извън него”, отбеляза тогава европейският комисар за селското стопанство Дачиян Чолош.

Съветът на ЕС в задънена улица относно производството на биологични продукти
4102
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Проект за методика - обсъждане
Ето в кои случаи ще се орязват биологичните плащания след 2023 г.!
Нормативни промени
Промени в сортовата листа за биологичните пшеница, ечемик, царевица и ръж
Център за изследване на риска
Нехимичните алтернативи на пестицидите – втора част
По училищните схеми
Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента
Ще се разчита на износа и частичното приобщаване на обикновените фермери
Подпомагането в биосектора превключва от субсидиарност на производителност
Темпото на ръст продължава да изпреварва отчетеното при обикновените продукти
Продажбите на биологични продукти в САЩ надхвърлиха 9 милиарда долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини