Производството на биологични хранителни продукти в света постоянно расте, като към 2013 г. размерът на този пазар се изчислява на 55 млрд. евро, пише полското електронно издание PortalSpozywczy. Лидер на този пазар са САЩ, които произвеждат 43% от биологичните хранителни продукти. Според отчета на Изследователския институт за биологично земеделие през 2013 г. САЩ са произвели биологични храни на стойност 24,3 млрд. евро. На второ място е Германия със 7,6 млрд. евро, а след тях се нареждат Франция с 4,4 млрд. евро и Китай с 2,4 млрд. евро. Като цяло размерът на пазара на биологични продукти в ЕС е достигнал над 22,2 млрд. евро, увеличавайки се с 6% спрямо 2012 г. и достигайки 40% от световното потребление.
През 2013 г. в света е имало около 2 млн. производители на биологични продукти, като в Индия те са били 650 хил., в Уганда – 189,6 хил., в Мексико – 169,7 хил.
В края на същата година земите, обработвани без използването на химични торове и други химични вещества са достигнали 93,1 млн. хектара. Най-много те са в Аржентина – 32 млн. хектара, САЩ (22 млн.) и Австралия (17,2 млн., като се използват основно за пасища). Площта им в Европейския съюз достига 11,5 млн. хектара и е най-голяма в Испания – 1,6 млн. хектара, по 1,3 млн. хектара – в Италия и Франция, а в Германия достига 1,1 млн. хектара. Като дял от земите, използвани за земеделие, най-високо е съотношението им в Австрия – 19,5%, а в Швеция е 16,3%.
Същевременно се увеличават и площите, засети с генетично променени култури. През 2014 г. те са се увеличили с 3,6% до 181,5 млн. хектара. По-голямата част от ГМ културите се отглеждат в САЩ и там заемат площ от около 73 млн. хектара. На следващото място е Аржентина с над 24 млн. хектара.