Начало » Новини » Света
11.05.2015 г.

Съветът за земеделие в Брюксел ще търси консенсус по новите правила за биопроизводство

Европейска комисия

Farmer.bg

Днес в 11,00 часа в Брюксел започва заседание на Съвета за земеделие и рибарство с председател министърът на земеделието на Латвия Янис Дюклавс, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия. След края на заседанието ще бъде дадена пресконференция, която ориентировъчно ще започне около 18,00 часа. Тя и всички открити за широката публика събития могат да бъдат проследени на живо на уебадрес https://video.consilium.europa.eu. Фотогалерия и отразяване на събитието в телевизионен формат (MPEG4) са достъпни на адрес www.eucouncil.tv.

Ресорните министри на държавите-членки на Европейския съюз ще се опитат да постигнат споразумение за принципен подход към предложение за правилата за биологично земеделие (8576/15). Предложението има за цел да бъде коригирано настоящото законодателство за биологичното земеделие и представянето на информацията върху етикетите на биологичните продукти по такъв начин, че да бъдат отстранени препятствията пред развитието на биологичното земеделие в ЕС, да се гарантира честна конкуренция за фермерите и компаниите на пазара, както и да бъде повишено доверието на потребителите в биологичните продукти. Евентуално споразумение за принципния подход към органичното земеделие ще даде възможност за започване на преговори между съвета и Европейския парламент за постигане на политическо споразумение между институциите в ЕС. В момента ЕП подготвя доклад по въпроса, който се очаква да бъде изслушан в Комисията за земеделие и развитие на селските райони в средата на юли, а гласуването на документа в пленарна зала ще бъде насрочено за септември или октомври с цел да се даде възможност за обсъждане на въпроса между ЕК, ЕП и съвета в рамките на председателството на Люксембург. Последните обсъждания на проблема в рамките на съвета бяха направени на заседанието през март.

Очаква се също съветът да вземе решения за опростяване на Общата земеделска политика (8485/15). От началото на 2015 г. проблемът се превърна в един от приоритетите на съвета, ЕП и ЕК. През последните месеци председателството на съвета представи своите виждания и обобщи мненията на министрите за приоритетните области за опростяване, базирани върху опита на отделните страни в прилагането на наскоро коригираната Обща земеделска политика (8483/15). Съветът организира политически дебат за прилагането и опростяването на тази политика през март. Най-важните проблеми в областта на директните плащания според държавите членки са при опростяването на мерките за екологично земеделие и контрол. По отношение на развитието на селските райони като най-значими се очертават опростяването на процедурите по програмите, по процеса на одобрение и по държавната помощ. 

Министрите ще бъдат запознати с усилията за обявяване на 20 май за Световен ден на медоносните пчели (8378/15). Словенската делегация ще представи инициативата и ще даде допълнителна информация за кампанията в ООН. Датата е предложена в памет на живелия през XVIII век словенския пчелар Атон Янша, положил основите на съвременното пчеларство. Световният ден трябва да служи като напомняне, че пчелите имат решаваща роля в земеделието. През последните години те са изложени на различни заплахи, но въпреки това запазват ролята си за опрашването на много култури и са ключов показател за състоянието на околната среда.

Накрая съветът ще бъде запознат с развитието на въпроса с хуманното отношение към свинете. Датската делегация ще представи резултатите от конференцията „Подобряване на положението на свинете – какви са бъдещите насоки?”, проведена на 29 и 30 април в столицата на страната Копенхаген, както и относно мнението на министрите на селското стопанство на Германия, Холандия, Швеция и Дания за коригиране на директива 120 от 2008 г., залагаща минималните стандарти за защита на свинете (8596/15). Посочените министри подписаха искане по време на конференцията, в които указват приоритетите в отношението към тези животни, имащи за цел да подобрят условията на отглеждането им и да отменят кастрирането им без използването на обезболяващи медикаменти, съобщи руското електронно издание MeatInfo. Предложенията включват също събирането на свинете-майки в общи помещения вместо в единични клетки, което би увеличило минималното пространство за всяко животно.

Германският министър на селското стопанство Кристиян Шмид подчерта значението на общата съгласувана стратегия за защита на животните в Европа. „Ако искаме да постигнем подобряване на условията на живот на животните, не трябва да се ограничаваме в рамките на националните граници, тъй като пазарите ни в животновъдния бранш са тясно свързани”, каза Шмид. Според него подобряването на благосъстоянието на животните представлява конкурентно предимство на продукцията от ЕС. „Производството на продукти в животновъдството в Германия, както и в Холандия и Дания, е основен стълб на селското стопанство и трябва да остане такъв. С достатъчно финансиране и научно обоснован подход можем да намерим иновативни решения за бъдещи подобрения в животновъдния сектор. Общата ни цел е постигане на реално подобрение в благосъстоянието на животните, без да се изпуска от поглед икономическата рентабилност на производството на продукти в животновъдството. Ще използваме шанса за подобряване на благосъстоянието на животните в Европа, за да увеличим конкурентоспособността на нашите продукти на международните пазари”, добави министърът.

Съветът за земеделие в Брюксел ще търси консенсус по новите правила за биопроизводство
5080
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Зам.-министър Стратев участва в дискусия на земеделските министри на ЕС и Вишеградската четворка
Одобрени са днес
Съветът на ЕС: Два пъти в годината ще има корекции на стратегическите планове, одобрени са и промените в ДЗЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини