Начало » Новини » Коментари
07.05.2015 г.

Грешките, които трябва да се избягват при кандидатстване за агроекология и климат по селската програма

Фонд „Земеделие”

Farmer.bg

Месец преди края на кампанията по директните плащания от министерството на земеделието посочват какви са най-често допусканите грешки за фермерите, които искат да кандидатстват по мярка 10 от новата програма за развитие на селските райони  „Агроекология и климат”. При тях е важно в продължение на пет години да не променяте географските граници на площите по време на петгодишния период на подпомагане. Това изискване важи при изпълнение на ангажименти в следните направления:

► „Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС)”;

► „Поддържане на местообитанията на царски орел и египетски лешояд в обработваеми земи с орнитологично значение”;

► Контрол на почвената ерозия”.

В тези случаи декларираните от вас площи през 2015 г. трябва да бъдат едни и същи през следващите пет години, времето, за което поемате съответните ангажименти. Ако при проверка се установи, че има разминаване за повече от 10% от земите, се налага да върнете получената до момента помощ по това направление.

От агроминистерството съветват при подаване на заявление за плащане да копирате площите, които сте декларирали за предходната година в ИСАК. Така ще сте сигурни, че декларирате едни и същи площи.

Често изчисленията на самите фермери за това дали промяната в границите на одобрените площи е в рамките на позволените 10 % се оказват неточни и се налага да се връщат получените субсидии.

Ако не представите в срок документ, който доказва наличието на опит в извършваните дейности, също търпите санкции.

Най-късно при подаването на заявление за плащане за третата година от поетото задължение трябва да представите документ за преминато агроекологично обучение или опит в извършваните дейности. В противен случай трябва да върнете получените до момента субсидии. За доказване на обучение можете да представите в областните дирекции на фонд «Земеделие» един от следните документи:

► Копие на документ за преминато агроекологично или биологично обучение с минимална продължителност 18 часа или демонстрационна дейност, свързана с приоритет 4 по мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от ПРСР 2014-2020 г., с минимална продължителност от 3 дни;

► Копие на документ за преминато обучение или документ, удостоверяващ наличие на опит, предоставени по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони на Република България за периода 2007 – 2013 г.;

► Копие на диплома за средно професионално, висше образование, за образователна и научна степен „доктор“ или научна степен „доктор на науките“, с квалификация земеделие или ветеринарна медицина.

Санкции ще се налагат и ако заявявате субсидии по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни животни” и/или „Традиционни практики за сезонна паша на животните (пасторализъм)” по мярка 10, без да сте заявили животни към него.

 

При кандидатстване по някое от горе-посочените направления по мярка 10 е необходимо да имате налични животни, които да заявите със съответният код.

Какви са грешките по направление: ”Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност (ВПС)”.

В заявлението си за подпомагане фермерите трябва да са заявили, че ще поддържат затревените площи чрез паша и в заявлението за подпомагане/плащане не са декларирани животни.

Ако заявите направление ”Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност (ВПС)” с код за паша, трябва да имате налични животни в стопанството при спазване на изискването за мин. 0.15 ЖЕ/ха.

Опасност от грешки има и при направление: „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство”.

1.Намален е броят на животните, декларирани по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи". Ако намалите броя на одобрените животни, примерно, защото сте ги заклали, продали или са откраднати или умрели, тогава задължително представяте във фонд «Земеделие» копие на документи, които удостоверяват причината за намаленото стадо.

Срокът за това е 80 дни след края на кампанията. Ако намалението/събитието е настъпило след тази дата, копието може да бъде представено заед¬но със заявлението за следващата година. Субсидията която ще получите за текущата кампания ще е за наличният брой животни (в случай че сте предоставили документ за загуба). На следващата година броят на животните трябва да бъде възстановен. В противен случай ангажимента ви ще бъде прекратен и ще трябва да възстановите получените до момента субсидии по направ¬лението;

2. Не са актуализирани данните за броя животни в стопанството в регистрите на Българската агенция по безопасността на храните. Бихте могли да посетите регионалната служба на БАБХ, преди да подадете заявление за подпомагане, за да актуализирате информацията за броя животни, които отглеждате, в регистрите на агенцията. По този начин ще избегнете несъответствия при бъдещи проверки.

Ако проверката на място установи несъответствия, се налагат санкции по методиката за намаляване и отказване на агроекологичните плащания, утвърдена от министъра на земеделието и храните;

3. Заявени са животни по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство” по мярка 10, които не са собственост на бенефициента. При заявяване на животни по това направление е необходимо същите да са ваша собственост и да са отбелязани като такива в електронният регистър на БАБХ. При заявяване на животно, което не е Ваша собственост, същото ще се счита за животно с нередност и ще бъде санкционирано съгласно Методиката за намаляване и отказване на агроекологичните плащания, утвърдена от министъра на земеделието и храните.

Какви са възможните грешки в направление: „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство”.

Максималният размер на стопанството за одобрение по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство” трябва да бъде 50 хектара (500 дка). Не се отпуска финансова помощ за годината на подаване на заявленията в случаите, когато бенефициента заяви повече от 50 ха по това направление.

Грешки при заявяване на направление „Традиционни практики за сезонна паша на животните (пасторализъм)” с по-малко от изискуемият брой животни (ЖЕ). При заявяване задължително условие е да имате поне 50 овце или 10 говеда или 10 ЖЕ при комбинация им.

Грешките, които трябва да се избягват при кандидатстване за агроекология и климат по селската програма
18253
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Ако са допуснати
От 15 до 19 април се поправят технически грешки по фактурите за газьола
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Важно за фермерите!
При червен сигнал в очертаването, някои фермери могат да не оттеглят заявленията си днес
Нормативни промени
Дават 5 дни на пчеларите да поправят фаталните си грешки от Кампания 2023
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Въпроси към министерството
Маса грешки при заявяване на субсидиите за хуманно отношение са в ущърб на фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини