Начало » Новини » Коментари
20.11.2023 г.

При червен сигнал в очертаването, някои фермери могат да не оттеглят заявленията си днес

Важно за фермерите!
При червен сигнал в очертаването, някои фермери могат да не оттеглят заявленията си днес

sinor.bg

Въпреки че 20 ноември е срокът за оттегляне на заявенията, ако сте допуснали фатални грешки при очертаването на парцелите в тазгодишната Кампания за директните плащания, от фонд „Земеделие” (ДФЗ) поясняват, че има случаи, в които при светнал „червен сигнал”, фермерите не трябва още днес да изтеглят заявлението си. Това обаче не важи за „червените сигнали”, свързани със застъпвания при очертаването. При припокривания и застъпвания на земите, стопаните могат да оттеглят заявленията си най-късно до 1 декември по общия ред, ако не са получили отговор от фонда.

Припомняме какви плащания се очакват в Кампания 2023 г.

В случаи, когато „червените сигнали” за грешки, получени в Системата за електронно управление (СЕУ) на ДФЗ, са свързани примерно с информация, че имате нарушения в сроковете за косене на ливадите, които обаче вие не сте допуснали, тогава не оттегляйте заявленията си днес, предупреждават експерти. Примерно, вие сте окосили ливадата си в края на август, но първите данни в СЕУ са, че точно тези парцели са "светнали" като окосени преди 1 юли, тогава вие трябва да обжалвате.

Експертите във фонда се опитват максимално бързо да отговорят на вашето възражение. Дали ще упеят да го направят до 1 декември, не е ясно и зависи от датата, в която земеделците са подали жалбите си. Към този момент, немалка част от кандидатите за директни плащания имат „червени” сигнали, без да имат застъпвания на парцелите и без да са нарушавали изискванията за поддържане на площите в добро състояние, съобщиха фермери.

От фонда се опитват максимално бързо да разглеждат всичките възражения, така че фермерите ще бъдат санкционирани за парцели, за които са подали възражения, но отговорите по тези жалби не са върнати до 1 декември, когато стопаните биха могли да оттеглят заявления за парцели, където очевидно са допуснали грешки. 

Припомняме, че в последния брой на „Държавен вестник” от 17 ноември бяха обнародвани промени в наредбата за контрол, според които има три светлинни означения, удостоверяващи дали имате или не грешки в очертаването през СЕУ.  „Несъответствие“ е резултат от системата на мониторинг на площ, кодиран в „червен“ цвят, за наличие на убедителни доказателства за несъответствие между декларираните данни и данните, получени като резултат от автоматизираните процедури от наблюдението на системата за дадено монитируемо условие за допустимост.

„Неубедителни доказателства за несъответствие“ е резултат от системата на мониторинг на площ, кодиран в „жълт“ цвят, за липса на ясни и конкретни доказателства за несъответствие между декларираните данни и данните, получени като резултат от автоматизирани процедури от наблюдението на системата за дадено монитируемо условие за допустимост.“

„В съответствие“ е резултат от системата на мониторинг на площ, кодиран в „зелен“ цвят, за наличие на убедителни доказателства за съответствие между декларираните данни и данните, получени като резултат от автоматизирани процедури по наблюдение от системата за дадено монитируемо условие за допустимост.

(Текстът леко е коригиран по молба от ДФЗ)

При червен сигнал в очертаването, някои фермери могат да не оттеглят заявленията си днес
26654
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
В СЕУ вижте новите резултати от мониторинга на площите и експертната оценка при изразено несъгласие
Коментар
Разясняват с видео как ще получавате съобщения от мониторинга върху заявените площи
През 2014 г. е имало припокривания при 430 хил. дка
Рекордно малко застъпвания при кръстосаните проверки за Кампания 2022
И пак фермерите виновни
Кръстосаните проверки отново засичат огромни застъпвания – при 33 030 декара
Важно за фермера
Възражения по допустимия слой са подадени за цели 168 хиляди декара
Кръстосани проверки
Двойно застъпване на площите е установено при 54 570 декара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини