Производството на сирена в Европейския съюз през 2014 г. е нараснало с 1,8%, достигайки 9,8 млн. тона, като с основен принос за този ръст е стабилното вътрешно потребление, се посочва в отчет на Европейската комисия, цитиран от украинското електронно издание InfAgro. Вместо износ за Русия, който обикновено достигаше около една трета от целия износ на сирена от ЕС, компаниите на пазара на млечни продукти откриха нови възможности за продажби и в края на сметка доставките за трети страни през 2014 г. са се свили с едва 8% на годишна база. Нараснали са продажбите в Южна Корея и Япония, докато Нова Зеландия е насочила своя износ основно към Австралия и Китай. При това средната цена на изнасяните сирена от ЕС се е повишила с 4%, тъй като са доставяни продукти от по-висока ценова категория. Докато обемът на изнесеното сирене от тип „Гауда” е намалял с 13%, цената му при износа се е увеличила с 10%.
„Намаляването на изнесените количества засегна в най-голяма степен генеричните твърди и полутвърди сирена с обозначение CN 04069087, като спадът е с 26%. И обратно, количествата на изнесеното сирене „Чедър” са се увеличили много повече от останалите (46%). Износът на сирене от Ирландия, Великобритания и Испания през 2014 г. е нараснал значително, докато този от Германия и Холандия е намалял”, се посочва в съобщението.
Ако ЕС продължи да разширява географията на външните пазари, производството и потреблението на произведеното в съюза сирене може да нарасне и през 2015 г. с над 1%, а износът да се увеличи с 5% на годишна база.