Начало » Важно за фермера » Животновъдство
09.04.2015 г.

Млякото в страната се срина под 20 цента за литър, почти като през 2009 г. в ЕС

Национален съюз на говедовъдите в България

Farmer.bg

Точно преди отпадането на квотната система изкупните цени на кравето мляко в страната се сринаха под 20 евроцента за литър, колкото са били най-ниските европейски цени през 2009 г. В някои региони литър прясно мляко се взима от мандрите по 35-40 ст., сигнализираха фермери. Според евростатистиката точно преди 6 години фермерите в Европейския съюз (ЕС) са отчели най-голям ценови срив след въвеждането на квотната система, което стана преди 31 години. Статистиката през 2009 г. отчита 22,7 евроцента средна цена на производител, твърде нетрадиционно, защото именно квотите трябваше да стопират обезценката на суровината. През миналата година обаче цената за килограм е била 37,3 цента при масленост от 4 процента и 3,4% белтък. Обобщените данни за развитието на пазара на мляко бяха представени от Националния съюз на говедовъдите. Целта е да се анализира ефектът от прилагането на квотната система върху животновъдството.

Според тази статистика въпреки квотите, днес икономиката на ЕС осигурява 23 процента от търговията с мляко света. От първи април квотите отпаднаха, като целта е да се разширят пазарите за европейски млечни продукти5.

За повече от 30 години прилагане на квотната система средната големина германските ферми отчитат по 59 животни. Това означава, че ефективни са средните стопанства. Причината обаче е в добрата селективност на говедата. В началото на квотната система млекопроизводителите в Германия са били 369 хиляди, сега са 78 хиляди .

Какво е предлагането на млечни продукти на пазара в Германия. През 2013 г. това производство е нараснало със 123% спрямо началото на квотната система.

Днес средната млечност от едно животно там е 7 280 кг мляко. През 2014 г. в страната са отглежадни  4,3 милиона крави. Година преди това в страната са били преработени 32 100 000 тона мляко, от които 46 на сто в сирене, 26 процента мляко за пиене и пресни продукти, 20 процента масло и консервирани млечни продукти.

Според евроексперти млечният сектор трябва да разработи и да използва инструменти за управление на риска след отпадането на квотите. Това ще става след дългогодишната намеса на правителствата по отношение регулиране на млечния пазар.

На 16-и април по настояване на животновъдите в министерството на земеделието ще се проведе Консултативен съвет по животновъдство, на който страните ще обсъдят конкретни мерки в защите на бранша.

Изпълнителният директор на съюза Михаил Михайлов припомни, че в ЕС европейските фермери започнаха  да се готвят за безквотния период още от 2008 г.

Тогава в страната се подготвяше млечния борд, който имаше само две събирания. В същото време в ЕС са се провели 15 сериозни обсъждания за ефекта от вдигане на ограниченията в производството на мляко и защита на цените.

Преди няколко дни дори имаше предложение от един депутат да се проведе дискусия по въпроса. Ясно е, че подготвителният период е изтърван. Сега остава само едно- да се помогне финансово временно на млекопроизводителите а през този период да се приемат адикватни, мерки във времето за спасяване на сектора, посочи Михайлов.

Всъщност още преди една година от НСГБ прогнозирахме, че за да се излезе от ситуацията, ще трябва да се вземе политическо решение, което се прави в много страни и това е нормално. „Като уважаваща се организация ние  имаме предложения за предприемане мерки за излизане от кризата и ще ги представим на предстоящият съвет по животновъдство. Но все пак трябва на всички да е ясно- борбата за оцеляване на сектор млечно говедовъдство започва едва сега”, заключава Михаил Михайлов.

Млякото в страната се срина под 20 цента за литър, почти като през 2009 г. в ЕС
7268
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
БГ фиш
Квотите за калкан са разпределени между притежатели на 26 кораба
До седмица става ясно ще бъдат ли въвеждани квоти
ЕК обещава мерки, отчитащи опасенията на фермерите за вноса от Украйна
От началото на 2024 година
Кораби с квоти ще разтоварват калкан и на пристанището в Аспарухово
Отговор на МЗХ
Какви продукти ще влизат безмитно от Украйна до 5 юни 2024 г.
Среща на Вътев с колегата си Солски
Украйна е съгласна с квотите за селскостопански внос в България
ЕК прие предложение за риболова в Черно море за 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини