Начало » Новини » Коментари
02.04.2015 г.

Сеитбата фатално закъснява, есенниците в Южна България са под вода

Състояние на посевите

Farmer.bg

От няколко месеца земеделците искрено ще се молят валежите да спрат, за да може земята да се засее и да получат нормални добиви. Този път природата наистина е против бизнеса, защото прогнозата за влажна пролет се сбъдва и след пороите от 2014 г. и невероятно тежките условия от зимата голяма част от есенниците в Южна България са под вода заради разливите на реките. За фермерите е ясно, че ще трябва да презаяват с пролетници, което означава допълнителни разходи. Заради дъждовете обаче сеитбата фатално закъснява, особено в южните части на страната, където в други години по това време трябваше да е в разгара си и дори вече да пнриключва.

В Хасковско ситуацията е изключително тежка. След последните валежи кооперацията на Атанас Георгиев от село Добрич ще се наложи да презасее 75% от площите с рапица и около 15% от тези с пшеница. „Притеснени сме за реколтата тази година, защото новите разходи ще оскъпят продукцията, а и при късна сеитба нямаме гаранции за добро по-нататъшно развитие на културите”, коментира Георгиев. Кооперацията разполага с около 7 хил. декара, върху които се отглеждат зърнени и маслодайни култури. Тази година заради новите правила по директните плащания ще се оставя площи за угар и всичко това ще намали размера на реколтата.

Колегата му от Пазарджишко Ангел Вукодинов също изразява притеснения около забавянето на пролетната сеитба. Късното засяване би могло да се отрази негативно върху цъфтежа на растенията. Защото при ранно засушаване голяма част от посевите може да не разцъфнат, което ще бъде фатално за културите, припомни Вукодинов.

Фермерите от Северна България също следят с внимание прогнозата, очаквайки затопляне на времето и спиране на валежите. „Друг път по това време в Разгардско бяха засети 20% от посевите, а сега сеитбата не е започнала”, обясни за Farmer.bg и Теодор Иванов, главният секеретар на Българската асоциация на фермерите. Като припомни, че нормалните срокове за приключване на сеитбата са 5-6 май, той посочи, че ако до десет дни дъждовете не спрат, стопаните наистина ще бъдат затруднени и кампанията ще се проточи.

Според Атанас Георгиев фермерите и други години са засявали по-късно от обичайните агротехнически срокове. Въпросът е дали времето през лятото ще позволи културите да се развият нормално.

На този етап единствено в Добричко и Силистренско стопаните нямат големи притеснения. „Наистина, че земята все още е много влажна, но не смятам, че това ще бъде фатално за реколтата”, коментира и Иван Златев, фермер от Добрич. 

Сеитбата фатално закъснява, есенниците в Южна България са под вода
11245
 

Последни материали
Виж
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Свързани материали
Виж
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Актуални данни за пролетната кампания
Сеитбата в Южна България е пред приключване, браншът се готви за продоволствена криза
Провокирано от климатичните промени
Алтернативата да минете от есенна към пролетна рапица
Бизнес по време на криза
В Източна България валежите идват съвсем навреме за пролетната сеитба
Подобно на състоянието в Европа
Лошото време в САЩ продължава да спъва пролетната сеитба
Кампанията е пред приключване
Погубената от сушата рапица се презасява с царевица и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини