Начало » Пазари » Животинска продукция
29.03.2015 г.

Млечният бранш в ЕС се готви за премахването на квотите

От 1 април

Farmer.bg

Премахването на системата на квотите в млечния отрасъл от 1 април е както предизвикателство, така и възможност за Европейския съюз, заяви европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън, цитиран от пресцентъра на Европейската комисия. „Предизвикателство е, тъй като цяло поколение производители на млечни продукти ще трябва да живеят при изцяло нови условия, а колебанието на цените ще се превърне в техен спътник. Но то е и възможност по отношение на растежа и работните места. Чрез нарастващото концентриране върху стоки с висока добавена стойност, както и върху съставки за продукти със специфично предназначение, млечният бранш разполага с потенциала да се превърне в икономически двигател за ЕС. По-уязвимите области, където премахването на системата на квотите вероятно се смята за заплаха, могат да се възползват от комплекс от мерки за развитието на селските райони, базиран на принципа на субсидиите”, каза Хоугън.

Въведена през 1984 г. в момент, когато производството на мляко в ЕС изпреварваше значително търсенето, системата на квотите бе сред инструментите, използвани за преодоляване на този структурен дисбаланс. Успешните реформи в Общата селскостопанска политика на ЕС повишиха пазарната ориентация в сектора и осигуриха набор от други, по-целенасочени инструменти в подкрепа на производителите от уязвимите региони като например планинските, където разходите за производството са по-високи. Датата за премахване на квотите бе оповестена още през 2003 г., за да осигури на производителите в ЕС повече гъвкавост да реагират на нарастващото търсене, особено на световните пазари. Тя бе потвърдена през 2008 г. заедно с пакет от мерки, насочени към смекчаване на преминаването от едната система към другата.

Дори с действаща система на квоти износът на млечни продукти от ЕС е нараснал през последните 5 години с 45% в количествено изражение и с 95% в стойностно. Прогнозите за пазара сочат, че перспективите за бъдещ растеж остават силни, особено за продуктите с висока добавена стойност и за съставки, използвани в белтъчното хранене, спорта и диетичните продукти, визирани в изказването на Хоугън.

Междувременно от ЕК обявиха, че през 2014 г. производството на месо в ЕС отново се е върнало към растеж след двугодишен спад в предлагането. Увеличаването на броя на млечните крави и телетата дава възможност за разширяване на производството и износа на говеждо в момент, когато цените на световния пазар са високи. Очаква се производството на свинско месо да започне да се възстановява въпреки ниските цени на производител, тъй като и цените на фуражите са ниски, а производителността продължава да се повишава. В птицевъдството продължават да нарастват както производството и търговията с птици и птиче месо, така и потреблението. Положителни са прогнозите и при овцете, където броят на животните се стабилизира, а цените запазват нивото си.

Благоприятните климатични условия дадоха възможност на производството на зърно в ЕС да достигне нови рекордни нива през селскостопанския сезон 2014-2015, приключващ през юни, благодарение на значително по-високите добиви от основните култури, отчитат от ЕК. Прогнозите са за увеличаване на запасите до 18% от годишния добив.

Млечният бранш в ЕС се готви за премахването на квотите
6143
 

Последни материали
Виж
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Свързани материали
Виж
БГ фиш
Квотите за калкан са разпределени между притежатели на 26 кораба
До седмица става ясно ще бъдат ли въвеждани квоти
ЕК обещава мерки, отчитащи опасенията на фермерите за вноса от Украйна
От началото на 2024 година
Кораби с квоти ще разтоварват калкан и на пристанището в Аспарухово
Отговор на МЗХ
Какви продукти ще влизат безмитно от Украйна до 5 юни 2024 г.
Среща на Вътев с колегата си Солски
Украйна е съгласна с квотите за селскостопански внос в България
ЕК прие предложение за риболова в Черно море за 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини