Перспективите пред европейските износители на сирене и месо за Япония се подобряват, след като стана ясно, че източноазиатската държава ще се съгласи да приеме стандартите на Европейския съюз за незначително наличие в продуктите на бактерията „листерия”, съобщи руското електронно издание Agriacta. До момента трудностите бяха предизвикани от строгата политика на нулева търпимост от страна на Япония към търговията с европейски сирена и меса, които съдържат листерия. Наскоро от Европейската комисия обявиха, че наличието на бактерията се контролира строго чрез профилактични мерки и строго наблюдение на производствените процеси в държавите-членки на ЕС. Производителите са длъжни да гарантират, че максималните количества няма да бъдат надхвърлени в рамките на целия срок на съхраняване на продукта.
От ЕК приветстваха действията на японското правителство. По този начин достъпът на европейските производители на месни продукти, меки и твърди сирена до японския пазар се облекчава в значителна степен, а действията на японските органи могат да се разглеждат и като потвърждение за високото ниво на безопасност на европейските хранителни стоки.