Борейки се с недостига на ориз, след като екстремните метеорологични условия опустошиха миналогодишната реколта, Япония се надява, че новите устойчиви на топлина разновидности на нейната основна храна могат да помогнат за предотвратяване на бъдещи шокове в предлагането, пише Българската телеграфна агенция позовавайки се на западни информационни агенции.
Япония отчете най-топлия си юли в историята тази година.
Високата температура нарушава натрупването на нишесте в оризовите зърна, което ги кара да изглеждат по-матови, изпъстрени с бели петна и по-малко желани за консумация от човека, което оказва влияние върху пазарната стойност на реколтата.
"Колкото повече има този мътен, бял феномен, качеството на ориза намалява, което води до спад в доходите на фермерите", посочва Наото Оока, който ръководи отглеждането на ориз в изследователския център за селскостопански технологии на Сайтама, префектура на север от Токио, която е един от най-горещите региони в страната.
В центъра изследователите вземат семена от цяла Япония, култивират ги и ги опрашват кръстосано в опит да създадат по-устойчиви сортове като emihokoro или "лъчезарна усмивка", който беше засаден в 31 опитни полета тази година.
Слабият миналогодишен добив е сред факторите, които вдигнаха рязко цените.
Данните за инфлацията за юли, публикувани миналата седмица, показаха, че оризът, с изключение на известния първокласен сорт кошихикари, е отбелязал най-голямото увеличение на цените от над 20 години.
Междувременно правителството е все по-загрижено, че изменението на климата ще застраши най-важната му реколта в дългосрочен план, освен ако не се предприемат действия. Доклад на земеделското министерство, публикуван през юли, показва, че добивите на неолющен ориз в Япония се очаква да намалеят с около 20 на сто до 2100 г. в сравнение с предходния век.
Според министерството преминаването към устойчиви на висока температура сортове е най-важната мярка за справяне с въздействието на изменението на климата върху оризовите култури.