Шведски учени са открили наличие на арсен в 6 оризови продукта, взети за лабораторни изследвания, съобщи ТАСС. Арсенът действа на имунната система, белите дробове, бъбреците и черния дроб. Ежедневната употреба на продукти, съдържащи химичния елемент, може сериозно да повиши вероятността от поява на онкологични заболявания. „Неорганичният арсен на първо място е канцероген и е високо токсичен, вследствие на което въздейства върху клетките по най-различен начин”, заяви в ефира на телевизия „СВТ” Мари Вахтер, професор по екологична медицина в Каролинския институт.
Според Вахтер няма безопасни дози арсен, а той е сред най-силните канцерогенни вещества в околната среда. Тя напомни, че в големи количества арсенът и други метали като например кадмият може да се съдържат в продукти от цели оризови зърна като оризовите питки.
На много от местата, където се отглежда ориз, има арсен в подпочвените води и той лесно прониква в растенията. Опасността за организма се увеличава с намаляването на теглото – например дете, което сутрин яде оризова каша, на обед и вечеря – ориз, а между отделните хранения изяжда и още 3 оризови питки, само за един ден ще поеме арсен, чиято доза надхвърля 3 пъти препоръките на Европейската агенция за безопасност на хранителните стоки.
Днес потреблението на ориз в Швеция е 4 пъти по-високо в сравнение с 60-те години на ХХ век.