Начало » Новини » Света
19.02.2015 г.

Износното мито натисна цената на пшеницата в Русия

Резултати

Farmer.bg

Цената на пшеницата в Русия започна да се понижава след въвеждането на мито върху нейния износа и след решението на министерството на селското стопанство на страната да не повишава минималните изкупни цени на зърнените култури за държавния интервенционен фонд през сезон 2014-2015 г., обяви президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевский, цитиран от ТАСС. „До миналата седмица цените в някои региони продължаваха да растат, например в Урал. Сега всички цени на пшеницата потеглиха надолу”, каза Злочевский. По негови данни средният седмичен спад на цените на зърното във всички руски региони е достигнало 50-100 рубли на тон. Цената на пшеницата от 3-ти клас в момента е около 11 хил. рубли за тон, докато преди да започне да се понижава достигаше 11,3 хил. рубли за тон, сочат данни на зърнения съюз. „Има шанс цената да продължи да се понижава толкова умерено и да достигнат до относително по-привлекателно ниво за предаване в интервенционния фонд”, смята Злочевский.

Минималната изкупна цена на пшеницата от 3-ти клас за регионите, влизащи в състава на Централния, Северозападния, Приволжския, Севернокавказкия, Южния и Кримския федерални окръзи е 10,1 хил. рубли за тон, докато за тези от Уралския, Сибирския и Далекоизточния федерални окръзи е 10 хил. рубли за тон. Руското правителство въведе мито върху износа на пшеница от 1 февруари до края на селскостопанския сезон през юни, за да спре ръста на цените на зърнените култури и хляба в страната.

Междувременно от руската Федерална служба за държавна статистика (Росстат) обявиха, че запасите от зърно в селскостопанските, снабдителните и преработвателните организации в страната към 1 февруари 2015 г. са достигнали 29,2 млн. тона, което е с 15,4% над показателя към същата дата на миналата година. Само през януари обаче те са намалели с 10,7%, като от руската Федерална митническа служба съобщиха, че през същия месец от страната са изнесени 1,7 млн. тона зърно. Темпото на този износ надхвърли предварителните очаквания на руското правителство. Спадът отразява рекордният износ в навечерието на въвеждането на износното мито, но не е критичен, смята обаче Злочевский.

От Росстат уточняват, че запасите на зърнени култури в селскостопанските организации, които се занимават с прибирането на реколтата, към началото на февруари са нараснали с 8,39% до 16,8 млн. тона. В снабдителните и преработващите организации повишението е с 25,7% до 12,4 млн. тона. По-конкретно запасите от пшеница в същите организации са нараснали на годишна база с 22,7% до 7,85 млн. тона, на ръжта – с 9,3% до 680 хил. тона, на ечемик – със 73,4% до 2 млн. тона, на просо – с 31,2% до 20 хил. тона. Запасите от овес обаче са се понижили със 7,3% до 160 хил. тона, на елда – с 31,2% до 52 хил. тона, на царевица – с 13,3% до 1,41 млн. тона, на ориз – с 1,1% до 110 хил. тона. При останалите зърнени култури е отчетен ръст на запасите от 49,4% до 137 хил. тона. Увеличили са се запасите от зърнени култури в Южния федерален окръг – с 36,4% до 5,7 млн. тона, в Централния – с 20,2% до 8,3 млн. тона, в Севернокавказкия – с 14,7% до 1,67 млн. тона, в Приволжския – с 13,7% до 5,9 млн. тона, в Уралския – с 5,7% до 1,92 млн. тона, в Далекоизточния – с 49,5% до 292,8 хил. тона. В Сибирския федерален окръг обаче запасите са намалели с 2,2% до 4,69 млн. тона, а в Северозападния – с 5,5% до 663,4 хил. тона. В Кримския федерален окръг, където по обясними причини няма досегашна база за сравнение, запасите към 1 февруари 2015 г. са били 71,6 хил. тона. 

Износното мито натисна цената на пшеницата в Русия
4124
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини