Начало » Новини » Страната
02.12.2014 г.

Върви комасация на сто хиляди декара в 20 от землищата на страната

Процедури

Farmer.bg

Министерството на земеделието ще ускори работата по комасацията на 100-те хиляди декара земеделска земя, чиито процедури бяха започнати след 2011 г. Това съобщиха от ведомството по повод запитвания на читатели на Farmer.bg за причините, предизвикали блокирането на някои от процедурите. През октомври и ноември тази година ведомството е придвижило одобрението на два от проектите. Забавянията в графиците на изработка на плановете се дължат основно на преструктурирания при участниците в процеда на уедряване на земите, а също и на бюрократични спънки от страна на структури на местната власт, както и частично поради неколкократните промени в правителствата.

От министерството припомниха, че през юни тази година бяха одобрени плановете за уедряване на землищата в шуменските общини Друмево и  Смядово. С протокол от 15-и октомври 2014 г. е приет плана за уедряване на землището в хасковското село Студена, като проектът на заповед за одобряване на плана е представен на Министъра на земеделието и храните.

С друг протокол от 20-и ноември т.г. е приет плана за уедряване на бургаското село Момина църква, което се намира в община Средец. В момента се подготвя заповед за одобряване на този план от министъра на земеделието и храните. 

Според експертите тези четири комасационни плана са част петте проекта, които ще бъдат завършени през 2014 г. Обхватът на одобрените четири уедрявания е над 20 000 дка, като участващите 4 хиляди имота след уедряването ще се свият до 1 300 имота. Предвижда се средният размер да бъде увеличен между 100 и 300%.

Петият проект е в ямболското село Раздел, като при него им забавяне, защото собствеността на един от основните участници е била продадена през тази година и новите собственици не могат да рушат дали ще продължат участието си в комасацията. От чисто техническа гледна точка за този проект са изготвени седем проекта на план, което ще улесни избора на най-добро проектно решение в кратък срок, поясниха от министерството на земеделието.

С цел за бързо приключване на процедурите министерство на земеделието ще възложи и усъвършенстване на информационната система „ФЕРМА“ в общинските служби по земеделие, за да се постигне автоматизирано издаване на окончателните документи за собственост, поясниха от ведомството.

По данни на ведомството през 2013 г. са открити процедури за уедряване на земеделските земи в още 15 землища на територията на страната - с. Николаево, общ. Плевен, обл. Плевен, с. Сухиндол, общ. Сухиндол, обл. Велико Търново; с. Факия, общ. Средец, обл. Бургас; с. Асеново, община Стражица, обл. Велико Търново; с. Ленково, общ. Гулянци, обл. Плевен; гр. Угърчин, общ. Угърчин, обл. Ловеч; с. Радювене, общ. Ловеч, обл. Ловеч; с. Долно Ябълково, общ. Средец, обл. Бургас; с. Горно Абланово, общ. Борово, обл. Русе; с. Горско Сливово, общ. Летница, обл. Ловеч; с. Жребино, общ. Елхово, обл. Ямбол; с. Лалково, общ. Елхово, обл. Ямбол; с. Марково, общ. Каспичан, обл. Шумен; гр. Стражица, общ. Стражица, обл. Велико Търново; с. Стрелец, общ. Горна Оряховица, обл. Велико Търново, като заявленията обхващат около 7 000 ха.

Неотдавна министърът на земеделието Десислава Танева съъбщи, че през този мандат ведомството ще направи необходимото за създаване на Закон за комасация на земята, който да насърчи създавнето на ефективни стопанства.

Върви комасация на сто хиляди декара в 20 от землищата на страната
9864
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Обсъждането на проекта ще продължи до 5 декември
С новия Закон за земята най-после се урежда комасацията
Фермери комасират земите си със парцели на разсрочено плащане
Минчо Гроздев, производител от Карнобатско и член на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя:
Без комасация българското земеделие няма как да е конкурентно
Проект
При комасация разходите са за сметка на собствениците
По данни от Аграрния доклад
Половината от обработваемата земя в страната е комасирана
Въпроси на бъдещето
Ако комасацията стане приоритет, дали ще стопира чезненето на българските села
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини