Начало » Пазари » Животинска продукция
30.11.2014 г.

Пилешкото месо е най-скъпо в Стара Загора и Ловеч, най-евтино – в Сливен и Ямбол

Пазари

Farmer.bg

През периода от 19 до 26 ноември средните цени по веригата на предлагане на пилешкото месо остават без чувствително изменение спрямо предходната седмица, сочи справката на отдел „Агростатистика” в министерството на земеделието. Най-ниски цени на замразените пилето по борсите са регистрирани в Добрич (3,39 лв./кг), а най-високи – в Ловеч (4,30 лв./кг). В седем области се наблюдава седмично поскъпване в рамките на 0,2 – 3% (Монтана), а в други четири - понижение от 0,3 до 2,4% (Силистра). Средната стойност за страната остава без промяна спрямо предходната седмица – 3,98 лв./кг.

Средно за страната цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) се покачва с 0,4% на седмична база, до 4,80 лв./кг. По области, стойностите остават в границите от 4,62 лв./кг (Бургас, Видин, Враца, Монтана, Сливен и Ямбол) до 5,15 лв./кг (Разград). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира само в три от областите - повишение в рамките на 2,7 – 5,1%, най-съществено в Благоевград.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле във веригите са средно с 0,82 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,37 лв./кг в Бургас до 1,61 лв./кг в Добрич.

Предлагането на замразено пиле в бакалиите е на цени от 4,53 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 5,50 лв./кг (Силистра). В три от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта от 0,4% (Благоевград) до 4,1% (Бургас). Поскъпване се отчита само в Добрич и Шумен - с по 1%. В резултат от тези колебания, средната стойност за страната се понижава с 0,2% на седмична база до 4,96 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,98 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (1,86 лв./кг), а най-малка – в Ямбол (0,35 лв./кг).

Цените на дребно на замразеното пиле в супермаркетите са средно с 3,2% по-ниски от тези в другите търговски обекти (ДТО).

При охладените пилета средната цена на едро за страната е 4,51 лв./кг, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. Предлагането на едро на продукта по тържищата е в ценовия диапазон от 3,99 лв./кг (Благоевград) до 4,85 лв./кг (Смолян). Спрямо предходната седмица промени се наблюдават само в три области – леко поевтиняване в Стара Загора (с 3,2%) и Благоевград (с 14,2%), а повишение – в Шумен (с 0,9%).

В големите търговски вериги цените варират от 4,59 лв./кг (Бургас, Варна, Сливен и Ямбол) до 5,32 лв./кг (Благоевград). В девет области се отчита седмично понижение в рамките на 0,4% – 6,1%, най-значително във Варна. В същото време, в други шест области е налице повишение на стойностите, в границите от 0,6 до 11,7% (Силистра и Търговище). В резултат от тези колебания, средната стойност за страната се покачва с 0,8% на седмична база до 4,91 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,40 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,12 лв./кг в Русе до 1,33 лв./кг в Благоевград. В област Варна цените на продукта във веригите са по-ниски от тези на едро с  0,07 лв./кг.

В другите търговски обекти охладеното пиле за поредна седмица се предлага на цени от 4,75 лв./кг (Сливен) до 5,45 лв./кг (Стара Загора), без седмични колебания по области. Така, средната стойност за страната се задържа на ниво от 5,11 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с 0,60 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Благоевград (1,14 лв./кг), а най-малка – във Варна (0,24 лв./кг).

През изтеклата седмица цените на дребно на продукта в малките магазини са средно с 4% по-високи от тези в супермаркетите.

Пилешкото месо е най-скъпо в Стара Загора и Ловеч, най-евтино – в Сливен и Ямбол
8043
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Цена на пиле – прясно, охладено
Гювеч от пилешко месо с ориз
Търговия
Полша е увеличила износа на пилешко месо през 2014 г.
Пазари
Пилешкото месо в супермаркетите леко поскъпва
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини