Начало » Пазари » Животинска продукция
26.07.2014 г.

Пилешкото месо в супермаркетите леко поскъпва

Пазари

shc.hu

През последната седмица цените на дребно на замразените пилета в супермаркетите леко поскъпват, като увеличението е средно с 0,63 лв./кг. Най-слабо е увеличението на цените в Хасково – с 0,04 лв./кг, а най-голямо – в Силистра, където килограмът е поскъпнал с 1,17 лв.. Само във Варна цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, с 0,33 лв./кг., сочи седмичната справка на агроминистерството.

През периода 16 – 23 юли 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната остават около нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока нагоре, е налице само при средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги.

През изминалата седмица предлагането на замразено пиле по тържищата е в ценовия диапазон от 3,78 лв./кг (Велико Търново) до 4,70 лв./кг (Благоевград). В дванадесет от областите на страната се отчита покачване на цените на едро на продукта с между 0,2% (Бургас и Разград) и 4,5% (Добрич) на седмична база. Намаление на стойностите се регистрира в три области, най-значително в Хасково (с 8,6%), а най-слабо - в Кърджали (с 1%). Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се повишава с 0,5% спрямо предходната седмица до 4,15 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на дребно на замразеното пиле се движат в границите от 4,00 лв./кг (Варна) до 5,15 лв./кг (Разград), като в повечето области остават на нивата от предходния седмичен период. Само в три от областните центрове се наблюдава седмично изменение на цените на дребно. В Благоевград и Варна те се понижават съответно с 2,1 и 11,1%, а в София се отчита незначително покачване – с 0,2%. Средната цена на дребно на замразеното пиле за страната във веригите е 4,78 лв./кг, с 0,4% по-ниска на седмична база.

За поредна седмица средната цена на дребно на замразено пиле за страната в другите търговски обекти се запазва на ниво от 5,03 лв./кг. По области, цените на продукта в тези обекти се задържат в границите от 4,70 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в три области е отчетено седмично изменение на цените. Във Видин и Шумен е налице понижение, съответно с 1 и 0,6%, а в Добрич – повишение с 1%.

Цените на дребно на замразеното пиле в малките магазини са средно с 0,88 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (1,55 лв./кг), а най-малка – в Добрич (0,35 лв./кг).

През наблюдавания период цените на замразеното пиле в по-малките търговски обекти са средно с 5,2% по-високи от тези в големите супермаркети. 

Пиле – прясно, охладено

Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,63 лв./кг, с 0,4% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите са в диапазона от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,85 лв./кг (Смолян). Изменение на цените на тържищата спрямо предходната седмица се регистрира само в две области - покачване с 1,1% в Добрич и понижение с 8,6% в София.

Предлагането на охладеното пиле във веригите е на цени от 4,38 лв./кг (Варна) до 5,24 лв./кг (Разград, Силистра, Смолян и Търговище). В четиринадесет области се отчита седмично повишение на цените в рамките на 1 – 11,7%, най-значително в Разград, Силистра и Търговище. Същевременно, във Варна и Велико Търново е налице поевтиняване на продукта, съответно с 12,4 и 2%. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в супермаркетите се покачва с 2,3% на седмична база до 4,95 лв./кг.

            През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в супермаркетите са средно с 0,32 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,08 лв./кг в Перник до 0,94 лв./кг в Търговище. Във Варна средната цена е по-ниска от тази на едро с 0,30 лв./кг.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле остават в границите от 4,70 лв./кг (Варна и Сливен) до 5,44 лв./кг (Стара Загора). Единствено в Шумен продуктът поевтинява спрямо предходната седмица, с 1,6%. Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в другите магазинчета се запазва на нивото от предходната седмица – 5,08 лв./кг. 

Цените на охладеното пиле в бакалиите са средно с 0,45 лв./кг по-високи от тези на едро. За поредна седмица най-значителна разлика между двата типа цени се наблюдава в Габрово и Ловеч (0,77 лв./кг), а най-малка – във Варна (0,03 лв./кг).

 

Пилешкото месо в супермаркетите леко поскъпва
6584
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Цена на пиле – прясно, охладено
Гювеч от пилешко месо с ориз
Търговия
Полша е увеличила износа на пилешко месо през 2014 г.
Пазари
Пилешкото месо е най-скъпо в Стара Загора и Ловеч, най-евтино – в Сливен и Ямбол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини