Начало » Новини » Страната
30.11.2014 г.

Андреев ден е!

Християнски празници

Wikipedia

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, които общо са 13 (след предателството и смъртта на Юда е избран 13-ти апостол). Той е брат на Свети Петър. Св. Андрей e най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието. Съществува хипотеза, според която е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион, предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници. Загива с мъченическа смърт.

В народните обичаи празникът е познат като "Едрей", "Едринден" или "Мечкин ден" и есвързан с вярването, че от 30 ноември денят започва да нараства. Още в навечерието на празника или в настъпилото ранно утро всяка домакиня приготвя вариво от царевица, жито, фасул, леща, ечемик, овес и пр. Това се прави, за да едреят посевите, тъй както наедряват сварените зърна.

От варивото ядат всички. От него се дава на домашните животни, за да е добър приплодът им. Жените раздават от варивото из махалата, за да е плодовита годината.

В Северна България Андреевден се почита като празник на мечките, познат под името "Мечкин ден". Според народното предание някога св. Андрей бил самотен отшелник в планината. Там обработвал малка нивица. Но една мечка изяла вола му. Разгневеният земеделец успял да улови звяра, впрегнал го в ралото вместо вола и така го подчинил на волята си. Оттогава яздел мечката и обработвал земята си с нейна помощ. Затова светецът се тачи като патрон на мечките, като техен покровител.

Преди изгрев слънце на Андреевден най-възрастната жена в семейството взема шепа варени зърна и филия хляб и ги хвърля нагоре в комина или върху покрива на къщата със заклинанието: "На ти, мецо, кукуруз, че да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!"

Деня празнуват и невестите, очаквайки благоволението на съдбата - да нарастват като деня и семената, да забременяват, да раждат здрави и хубави деца.

На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка

Андреев ден е!
6631
 

Последни материали
Виж
До 24 юни е срокът за подаване на заявления без санкции при промени
817 млн. лв. е бюджетът на ПРСР за Кампания 2024 г.
От 15 май започва приемът на заявления за агроекологични плащания и биоземеделие
Отново са планирани за покупка 120 000 тона, но с по-късна доставка
Йордания насрочи нов търг за пшеница след поредна отмяна на предишния
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Участват 216 фирми на площ от 36 000 квадратни метра
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2024 отвори врати
Ударението при помощта е върху иновациите и опазването на околната среда
Подписват първите договори за инвестиции по НПВУ до края на седмицата
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Андреевден е един от най-тачените народни празници
Да запазим местните традиции
И младите българи избират Родопите за свой дом!
Християнски празници
На Андреевден сварете царевица, жито или боб – да едреят посевите!
Християнски празници
В народния календар Андреевден се отбелязва и като Мечкинден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини