Начало » Новини » Страната
06.11.2014 г.

Една година зубри в Източните Родопи

Снимката е на Мехмед Пейтар

Вече година в Източните Родопи живеят зубри, най-голямото тревопасно животно в Европа. Адаптацията им в този красив и богат на биоразнообразие район доказва, че дивата природа може да се завърне. Освен полза за обогатяването на природата зубрите допринесоха и за увеличаване на  туристическия потенциал в Източните Родопи, които са посещавани от все повече хора. Безценният опит, натрупан от българските експерти в тази уникална реинтродукция, е от полза и за други проекти със зубри в Европа.

Историята на зубрите в Източните Родопи

Пет зубри бяха докарани от Германия в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ през октомври 2013. Това бе първата стъпка в първата реинтродукция на зубри в Родопите, осъществена от Фондация „Новото тракийско злато – България“ и един от акцентите на двегодишния проект „Дивият свят на Източните Родопи“. За съжаление, три от най-младите животни починаха  неочаквано от ентеротоксимия, заболяване типично за овцете, но не и за едрия рогат добитък, в това число и за зубрите. Изследванията показаха, че болестта е била причинена от Clostridium perfringers  серотип А животните са били уязвими заради стреса от транспортирането, нова храна и непознатата околна среда. Двата зубъра обаче се адаптират успешно, те вече се хранят изцяло с растителност и пият от естествени водоизточници в„Студен кладенец“. Екипът на проекта е оптимистично настроен, че скоро те ще живеят свободно в Източните Родопи. От юли тази година зубрите са в по-широко заграждение (12 ха), два пъти по-голямо от пространството, в което започна първоначалната им адаптация.

Защо зубри?

Зубрите са един от застрашените големи видове тревопасни, ключов вид за отворените горски екосистеми и символ на възвръщането на дивата природа в Европа. Европейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед, но е по-едър. Зубърът е изчезнал от дивата природа в в България през Средновековието, а в Европа в началото на 20 век поради ловуване и загубата на местообитания. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус. През шейсетте години

на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство в Северна България.

Зубри-атракция

Зубрите бързо се превърнаха в атракция за местните хора и туристите в Източните Родопи. От октомври 2013 досега над 1000 души са посетили „Студен кладенец“, за да видят зубрите. Сред тях са местни хора, туристи от България, но и от други страни – Холандия, САЩ, Турция. Зубрите бяха акцентът на Уикенда на отворените врати в Източните Родопи, организиран от „Новото тракийско злато“ през април. Едни от най-ентусиазираните сред посетителите на района със зубрите са децата. Освен зубри в „Студен кладенец“ могат да се видят елени лопатари, благородни елени, диви коне тарпани, редки птици като лешояди, скален и морски орел. Любителите на фотосафари могат да снимат още лисици и вълци.

 

Една година зубри в Източните Родопи
7535
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Има корекции в наредбата за разселване на зубри
Еколози разселват зубри в Южните Карпати
Зубрите в Източните Родопи са вече в по-голямо заграждение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини