Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.07.2014 г.

Зубрите в Източните Родопи са вече в по-голямо заграждение

Адаптацията на зубрите, които бяха докарани през есента на миналата година в „Студен кладенец“ в Източните Родопи от Германия, върви успешно и те са вече в разширено заграждение от 12 хектара. Преди да бъдат пуснати в по-голямо пространство, животните бяха успешно ваксинирани по разработената съвместно с местните ветеринари схема за ваксинация.

Зубрите прекараха осем месеца в адаптационна ограда на площ от 6 ха. Програмата за адаптация предвижда постепенно увеличаване на оградата. Екипът по проекта изгради с помощта на местни хора още 6 ха. Новото място включва открити площи , площи покрити с драка, смесена гора от дъб и габър  и две дерета.

На 4 юли оградата между старата и новата част беше премахната и животните веднага са проявили интерес към новата част. Засега зубрите предпочитат старата част, но постепенно навлизат и в новата част. Предвижда се да се продължи с разширението на заграждението. Това ще е поредната стъпка към пускането им на свобода.  Когато според преценката на експертите в екипа зубрите са се аклиматизирали успешно към условията в „Студен кладенец“, ще бъдат пуснати в природата. Това ще са първите  зубри  в България, живеещи свободно в природата!

В момента зубрите се чувстват добре въпреки горещите летни дни. Tоплата част на деня прекарват на сянка в гората, където се хранят с клони от дървета и храсти, а привечер излизат на открито, за да пасат и да проучват новата си територия.

От октомври 2013 година “Новото тракийско злато“ работи за заселването на зубри в Източните Родопи. Пет зубри, един от застрашените големи видове тревопасни и емблема на възвръщането на дивата природа в Европа, бяха докарани в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Това е първата стъпка в първата реинтродукция на зубри в Родопите и един от акцентите на двегодишния проект „Дивият свят на Източните Родопи“.  За съжаление, три от най-младите животни починаха от неочаквано заболяване, но въпреки всичко екипът на проекта е оптимистично настроен, че скоро двата зубъра ще бъдат първите свободно живеещи зубри в България. 

Зубрите в Източните Родопи са вече в по-голямо заграждение
5937
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Има корекции в наредбата за разселване на зубри
Еколози разселват зубри в Южните Карпати
Една година зубри в Източните Родопи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини