Начало » Пазари » Животинска продукция
09.10.2014 г.

До два месеца храните ще имат точни обозначения върху етикетите

Европейско законодателство

Farmer.bg

От средата на декември 2014 г. всички хранителни продукти трябва да бъдат с нови етикети, които да указват точно дали съдържат вещества, вредни за хората с алергии, и да дават точна инфорамция за произхода на мляното месо, съдържащо се в продуктите. Изискванията са включени в няколко европейски регламента за етикетиране на продукцията, чиято основа цел е да дадат на потребителите надеждна информация за съставките на храните и евентуалните рискове за здравето, съобщи пред конференция в София доц. д-р Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене и диетика. Форумът под наслов «Добрата храна е сила» и се организира за втора година от месопреработвателната компания «Тандем».

С въвеждането на новите етикети шрифтовете на хранителното съдържание не трябва да са по-малки от 1,2 мм, за да са удобни за четене. "Задължително трябва да се изписва процентът на съдържанието на мазнините в даден продукт, както и съотношието между колаген и месния протеин, така че хората да знаят дали в колбаса преобладават сухожилията и другата съставна тъкан вместо месото", обясни още доц. Дулева.

От 13 декември 2016 година информацията върху етикетите ще се разшири, като се включат и данни за енергийната стойност на храните.

За да се избегнат случаите на влагане на конско месо в колбасите, беше решено още при мляното месо задължително да има данни за произхода на държавата, където е произведено месото.

Според изпълнителния директор на «Тандем» Кирил Вътев информираността на хората за съдържанието на храните е от съществено значение, защото чрезе нея те осигуряват и своето добро здраве. Той извънредно подчерта да не се правят грешни заключения, когато върху етикета хората видят надписа, че продуктът съдържа алергени. «Това не означава, че тези съставки причиняват алергия, те са само сигнал за хората, които имат алергия примерно към глутена, че продуктът съдържа тази съставка и е вредна за човекът с подобна алергия», обясни още Вътев.

Същото се отнася и за така наречените Е-та, зад които стоят най-обикновени съставки като сол, захар или други естествени продукти, необходими за консервацията на продукта. Затова и производителите на храни търсят нови форми за комуникация с потребителите, за да се разсеят митове, които водят до заблуди.

 

До два месеца храните ще имат точни обозначения върху етикетите
6636
 

Последни материали
Виж
Има и по 50 лева, което според производител е абсурдно
Козунаците за Веикден са поскъпнали с около 5 на сто заради ДДС
Фермата с новия случай е известна с изключителни мерки за биосигурност
Германия отново е свободна от шап, Унгария откри пето огнище
Пак за 120 000 тона и срокове на доставка през август и септември
Йордания отмени търга за фуражен ечемик и насрочи нов за 23 април
Правят се последните домашни приготовления за Великден
На Велика събота духът на Иисус Христос разкъсва оковите на ада
В птицекомбината в Мизия цените не са променяни от 2 години
Производител не очаква яйцата за Великден да поскъпват
Полезни съвети
Трипс – големи проблеми от малък вредител
Свързани материали
Виж
Спрямо февруари е 0,2%
Годишната инфлация през март пак е 4%, домати и пипер са поскъпнали с над 8 на сто
България е стартирала 39 процедури за износ на български селскостопански и хранителни продукти за Китай
Законопроектът за агрохранителната верига е абсурден. Магазини в пощите са дим
Законопроектът за надценките на министър Тахов ще надуе инфлацията над 50%
Стокообменът между България и Азербайджан може да се увеличи
Първо представяне на проектозакона
Защитни цени за фермерите и регистър за първите изкупвачи – в новия закон за агрохранителната верига
Сред предложенията е и да има пределна надценка
Законът за агрохранителната верига е готов
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини