Всички, които отдавна отглеждат селскостопански животни, знаят, че трябва да съхраняват сеното в добре проветрявани сеновали. Преди да внесете сеното, почистете добре сеновала от всякакви остатъци, както и от прах, и паяжини.
Правилно складираното в сеновал, но прясно изсушено, сеното все още не е готово за използване. То може да причини колики при животните и най-вече при конете. Трябва да се изчака "доузряването", което продължава 40- 50 дни. През това време под действието на термогенни бактерии протича ферментация. Именно при този процес се повишава температурата в сеното. По време на ферментацията се увеличава смилаемостта на целулозата и на останалите хранителни вещества. Сеното получава специфичен мирис и вкус. При ферментирането неминуемо настъпват известни загуби на хранителни вещества, които достигат 5-10 на сто.
Сеното се загрява по-малко или повече в зависимост от съдържанието на влага в него и от достъпа на въздух. За да се избегне загряването и свързаните с него загуби, сеното не трябва да съдържа повече от 15-17% влага. При складирането трябва да се притъпче добре, за да се ограничи достъпа на въздух в него. Загубите при ферментирането стават наистина големи, когато температурата в сеното достигне 40-50 градуса./fermera.bg