Начало » Новини » Страната
07.10.2014 г.

Призив за повече държавност при празнуването на 10-годишния юбилей на асоциацията на на земеделските производители

Годишнини

Председателят на асоциацията Венцислав Върбанов (вляво) заедно с бившите министри на земеделието и сегашния финансов министър Румен Порожанов - АЗПБ

По случай 10-та годишнина от създаването си Асоциацията на земеделските производители в България събра поздравления от много браншови организации в сектора, от бивши и настоящи управленци, които поддържат близки контакти с бизнеса. Сред поздравленията се открои изказването на бившия изпълнителен директор на асоциацията в периода 2008 - 2010 г. и настоящ председател на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова.

В изключително прочувствена реч, която беше посрещната с бурни аплодисменти от присъстващите, Боянова подчерта, че членовете на асоциацията и на института „работят заедно в името на това България да възвърне имиджа си на земеделска страна”. „Ние имаме всички дадености за това – и природни, и човешки, време е да ги използваме“, посочи Боянова.

Екипът на Института за агростратегии и иновации заедно с асоциацията работят съвместно за решаването на редица важни за земеделието въпроси, посочи още Светлана Боянова. Целта на експертите от института е да способстват за информираността и обучението на земеделските производители, като разясняват всички новости и актуални изисквания, поставени от еврорегламентите.

Като припомни, че е важно да се мисли държавнически, Боянова посочи необходимостта страната да впрегне ресурси, за да предотврати огромните загуби на европейски средства, които България допуска всяка година.

„Някой трябва да подаде ръка на земеделците, чиято работа е да са на полето, а грижата на държавните чиновници е да засилят организационната дейност, която да подпомогне лесното усвояване на европейския и български ресурс”, посочи още експертът.

Празникът на асоциацията беше почетен от бивши министри, експурти, учени и политици. По този повод председателят на асоциацията Венцислав Върбанов шеговито посочи, че ни си спомня друг път на едно място да се събирали толкова министри.

На събитието присъстваха земеделските министри проф. Димитър Греков, д-р Мирослав Найденов, д-р Валери Цветанов, Нихат Кабил, Георги Танев, служебният министър на финансите Румен Порожанов, тримата председатели на АЗПБ през годините - Венцислав Върбанов,  Христо Цветанов и Ивайло Тодоров. 

Поздравителен адрес до АЗПБ изпрати и служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев. Сред гостите бяха още изпълнителният директор на БАБХ, проф. Пламен Моллов, Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието от правителството на ГЕРБ, изпълнителният директор на фондация “Америка за България” Десислава Тальокова, Мила Бошнакова - представител на Департамента по земеделие на САЩ, активни членове на Асоциацията, както и много официални гости от страната и чужбина.

По време на събитието се проведе благотворителна кампания за оборудване на модерна мултимедийна зала в Професионалната гимназия по земеделие в Кнежа. Благотворителната кауза стана пример за това как деца помагат на деца. За целите на кампанията възпитаници на основно училище “Света София” предоставиха безвъзмездно нарисувани от тях картини. Гостите на юбилея на АЗПБ изкупиха всички детски рисунки и така набраните средства за оборудване на мултимедиен кабинет в професионалната гимназия по земеделие в Кнежа достигнаха 7020 лв.

 

Призив за повече държавност при празнуването на 10-годишния юбилей на асоциацията на на земеделските производители
7936
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Европейска асоциация за вълна
Предстоящо
Асоциацията на месопреработвателите насрочва общото си събрание на 20 юни
Асоциация на българските села
Навременна инициатива за възраждане на образованието в селата
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
Предстоящо
Ден на отворените врати на Асоциация „Традиционни български консерви“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини