Начало » Новини » Страната
18.09.2014 г.

Открива се първата обществена биоградина в София

Екоинициативи

Така изглежда част от градината Снимка: Архив

На 19 септември 2014 г. от 10.20 ч. официално ще бъде открита първата в София и страната биоградина, създадена върху земя общинска собственост.

Тя се намира в столичиния квартал "Витоша", затова е нормално да носи същото име. Проектъте е реализиран по инициатива на граждани от района и от цяла София.

"Започнахме като на шега през 2013 г., когато благодарение на програма "Зелена София" на Столична община успяхме да направим първоначално облагородяване на пространството със засаждане на дървета, храсти и цветя. Проявеният от живеещите наоколо хора интерес и ентусиазъм ни вдъхнови да разработим нов проект, който бе оценен като много перспективен от програма "Мтел еко грант", казва един от инициаторите на проекта, Петър Вълчовски.

Целта на ентусиастите е да превърнат изоставена квартална зелена зона, досега бунище за строителни отпадъци, в остров на биоразнообразието и пространство за градско градинарство.

През лятото те изградиха билкова спирала и повдигната леха с формата на мандала, където в изобилие съжителстват различни сортове билки, подправки, цветя и зеленчуци.

Следващият етап включва засаждането на плодни дръвчета. Всички елементи в градината се комбинират по начин, позволяващ им да изпълняват различни функции, да се защитават взаимно от вредители и да си помагат.

Тъй като в природата устойчивостта на естествените екосистеми зависи от наличието на различни насекоми и птици, групата изгражда и два “хотела за полезни насекоми” с помощта на живеещи в квартала деца и техните родители. Поставен е и компостер за оползотворяване на растителните остатъци.

“Всичко, което правим в градината, се базира на прости, но позабравени от днешния градски човек принципи, които нашите баби и дядовци са следвали”, допълва Наташа Маринова, също част от гражданската група.

Прилагат се и някои нови принципи на т.нар. “пермакултура” като например изграждането на повдигнати лехи, в които не е необходимо да се копае, а нуждата от поливане е сведена до минимум.

Според участниците в инициативата освен образователните и екологичните ползи най-важното в този процес е осезаемият ефект върху местната общност, която чрез общуването си в грижа за споделеното начинание се превръща в сплотен организъм. Хората развиват чувствителност към средата, в която живеят, както и активно желание да допринасят за нейното разкрасяване. Групата вярва, че следващ необходим етап е Столична община да подкрепи създаването на подобни градини и на други подходящи места в столицата.

Официалното отркиване е насрочено за утре в 10 часа, като на церемонията ще присъства кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която ще засади черешово дърво.

 

Открива се първата обществена биоградина в София
7568
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Проучване срещ общинските чиновници
ИПИ: На местно ниво борбата с корупцията не дава ефект
Предстоящо
Открива се нова сграда на общинската служба по земеделие Изток
БАКЕП
Какви предложения по общинската мярка направиха консултантите преди месец
Програма за селските райони 2014 – 2020 г.
На 9 май започва приемът на проекти по първите мерки за селските общини
Преференция при инвестиции
Арендатори на общинска и държавна земя могат да я купят след 5 години, ако са засадили овощни градини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини