Начало » Новини » Страната
15.08.2014 г.

Браншовици искат намесата на премиера за справяне с наводненията

Обръщение

Farmer.bg

В обръщение до премиера Георги Близнашки представители на осем от браншовите организации от агросектора настояват да се разследва случаят с виновните за лошото управление на язовирите във Врачанско, довело до пагубните наводнения, които оставиха без покрив и препитание хиляди семейства в Северозападна България.

„Ние, представителите на сдружения на земеделски производители смятаме, че е време да спрем наводненията, случващите се заради човешки грешки, немарливост, бездействие и направо престъпно поведение. Досега всичко е приключвало с констатации и реакциите са били символични. Наводнението в Мизия води до сериозен риск да изчезне цял един град”, се посочва в обръщението.

Подписи под него са поставили членовете на Българската асоциация „Биопродукти”, Националната асоциация на младите фермери в България, Националният аграрен съюз, Асоциацията на агроекологичните земеделски производители, Българската асоциация за оранжерийна продукция, Независимата федерация"Земеделие и горско стопанство", Конфедерацията на труда „Подкрепа”, Националнато земеделска камара и Българската асоциация за развъждане на местни породи говеда.

Браншовиците посочват, че по поречието на Скът и нейните притоци има 32 язовира, голяма част от които според фермери от района са преливали. Микроязовирът на селоБорован е със скъсана стена. Освен това е имало незаконни рибарници с неправилно изградени стени.

По неофициално информация водата в тях се е равнявала поне на един микроязовир и всичките са разрушени от стихията. Така водата оттам е добавила своя принос да бъде залят цял град. Според мнение на еколози пък, дигите на Мизия се грешно проектирани и не са позволявали лесното оттичане на водата.

С намерението да се предотвратят бъдещи подобни трагедии, браншовиците предлагат мерки, които са се изпълнят от местните и държавни власти.

Много бързо да се направи обследване от хеликоптер на цялото поречие на река Скът, докато все още ясно личат следите на огромни маси води, текли към населените места и нивите.

Да се предостави пълна информация кой стопанисва язовирите в цялата страна, тя да бъде публична и да се поддържа актуална.

На стопанисващите да се вмени конкретна отговорност и конкретни дейности, които трябва да вършат, за да се налагат санкции при всяка грешка, защото от тях зависи съдбата на хиляди български граждани, тяхното имущество, посеви и насаждания, а понякога и живота на много хора.

Ако „не може да се установи“ кой стопанисва конкретен язовир, да се счита, че реално няма стопанин и да се вземат мерки той да влезе във владение било на държавата, общината или концесионера.

Да се започне незабавно ревизиране на всички диги, като се започне от Мизия. В този процес да бъдат включени неправителствени екологични организации (местни и национални), сдружения на земеделски производители (местни и национални) и местни граждански сдружения с предмет на дейност превенция и справяне с проблемите от наводнения.

Да се оцени разумността на корекциите на реките, които видимо създават проблеми, без да решават тези, заради които са правени.

Да се направи обследване на незаконната сеч и да се търсят механизми за справяне с проблема в цялата страна, тъй като това е национален проблем.

Да се започне проверка в цялата страна за незаконно строителство, както и за узаконено, но в разрез с националното законодателство и да се започне незабавно решаване на проблема. При необходимост да се подготвят проекти за промяна на закони, които да се предадат на следващото правителство за внасяне в Народното събрание.

Браншовици искат намесата на премиера за справяне с наводненията
6345
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Правителството прие Плановете за управление на риска от наводнения в четири района за 2022-2027 г.
Подготвяни от МОСВ за периода 2021-2027 година
Фермери искат включване в консултации по актуализация на плановете за риска от наводнения
Партньорства
Черпим опит от Гърция как се преодоляват последиците от наводненията
От късния следобед днес
Министерството на външните работи предупреждава за опасно време в Гърция
Фьонът в България
Връзката между „дяволските ветрове“ и адските жеги през лятото
Ще бъдат обезщетявани животновъди и производители на зърно и памук
Войчеховски обеща помощи за фермерите в наводнените райони в Гърция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини