Начало » Новини » Света
07.05.2024 г.

Дъждовете, свързани с Ел Ниньо, опустошават Бразилия

Дъждовете, свързани с Ел Ниньо, опустошават Бразилия

Рекордните валежи, свързани с Ел Ниньо, предизвикаха безпрецедентни наводнения в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул, с нарастващ брой жертви и инфраструктурни и икономически загуби съобщават от Световната метеорологична организация.

По данни на Гражданската защита на Рио Гранде до Сул е потвърдена смъртта на 78 души, 105 души все още са в неизвестност, а 175 са ранени. Близо 19 000 души са останали без дом, почти 116 000 са разселени, а близо 850 000 са засегнати в 341 общини.

Националните власти са спасили 1000 души чрез спасителни и аварийни операции, както съобщава Гражданската защита на Рио Гранде до Сул. Бразилският президент Лула да Силва обиколи най-засегнатите региони и обяви пакет от спешни мерки в помощ на пострадалите.

Летището в столицата на щата Порто Алегре беше затворено, а транспортните връзки и енергийните доставки бяха прекъснати.

Службата за управление на извънредни ситуации "Коперник" на Европейския съюз (EMSR720) беше активирана в режим на бързо картографиране на 3 май, за да осигури оценка на мащаба на наводненията и щетите.

Голяма част от Рио Гранде до Сул е засегната от продължителни и проливни валежи от 27 април насам. В някои региони, особено в широките централни долини, платото, планинските склонове и метрополията, количеството на валежите е надхвърлило 300 милиметра (mm) за по-малко от седмица. В община Бенто Гонсалвеш, например, количеството е достигнало 543,4 мм.

Само за три дни в Порто Алегре са паднали 258,6 мм валежи. Тази цифра съответства на повече от два месеца дъжд в сравнение с климатичната норма за април (114,4 мм) и май (112,8 мм).

Периодът между края на април и началото на май 2024 г. все още е под влиянието на Ел Ниньо. Явлението, отговорно за затоплянето на водите на Тихия океан, спомогна за блокирането на студените фронтове и концентрирането на системите от области на нестабилност над Рио Гранде до Сул.

В допълнение към това състояние, много по-високата температура на южната част на Атлантическия океан, в близост до екваториалния пояс, също допринася за влажността, засилвайки валежите. Преносът на влажност от Амазония и термичният контраст с по-топъл въздух на север от Южния регион, както и по-студен въздух на юг от Рио Гранде до Сул, също спомагат за засилването на бурите, заяви INMET.

В доклада на ВМО за състоянието на климата в Латинска Америка и Карибския басейн през 2023 г., който ще бъде публикуван на 8 май от Световната метеорологична организация, ще бъде разгледано въздействието на Ел Ниньо и изменението на климата върху региона през изминалата година. Това беше и основна тема в дневния ред на срещите между генералния секретар на ВМО Селесте Сауло и правителствените ръководители в Чили от 1 до 2 май.

Дъждовете, свързани с Ел Ниньо, опустошават Бразилия
2211
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
Благодарение на богатата реколта и ниските цени
Бразилия задмина САЩ по износ на царевица за Китай
Цените обаче покориха 12-годишен връх
Рекордно производство на захар в Бразилия натисна прогнозите за световния недостиг
Местните породи едър рогат добитък са добре приспособени за горещините
Над 1500 крави не понесоха ниските положителни температури в Бразилия
Чрез запълване на недостига вследствие на проблемите в Аржентина и Украйна
Износът на царевица от Бразилия расте бързо и вече конкурира този от САЩ
Средната цена на тон обаче продължи да се понижава през декември
Бразилия изнесе рекордните 2 милиона тона говеждо през 2022 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини