Начало » Новини » Страната
11.08.2014 г.

Ескалацията на напрежението между Русия и Украйна разбуни зърнените пазари

Световни пазари

Farmer.bg

Становището на експертите от НАТО, че струпването на руски войски на границата с Украйна прави  военната офанзива доста вероятна, провокира вълна от спекулативни покупки на фючърсния пазар (Чигаго, Париж) и възстановяване на експортните котировки. Реакцията на търговците е напълно обяснима, тъй като заради поройните дъждове качеството на пшеницата в ЕС е влошено, а житната реколта в Русия е много добра. Добивите от пшеница в РФ значително надминават предварителните прогнози, а и делът на качественото мелничарско зърно в общото производство през тази година е необичайно висок.

Западните анализатори коментират, че Русия през 2014/15 г. ще бъде основен доставчик на мелничарска пшеница в региона, като потенциалът на Украйна изглежда по-ограничен. При това положения всякакво изостряне на отношенията между двете държави провокира страхове за проблеми с доставите на хлебно зърно  за световния пазар и засилване на позицията на Щатите.

На 30 юли цените на меката червена пшеница на борсата в Чикаго  се сринаха до най-ниското равнище от четири години насам ($190,50/т за м. септември), но само една седмица по-късно,  на 6 август, Чикаго затвори на $208,70/т. Ценовото дъно на борсата в Париж пшеницата маркира на 1 август – EUR167/т, а на  6 август мелничарското зърно вече се търгуваше там по EUR178.25/т. С 5-7 евро се покачиха и експортните котировки на френската мелничарска пшеница на експортния пазар – до EUR182/т FOB Руан.

На 6 август борсата в Будапеща затвори както следва: мелничарска пшеница м. септември - $203/т; фуражна пшеница  м. септември - $180/т; царевица м.ноември - $169/т ($176/т) и фуражен ечемик м. септември - $178/т ($176/т).   

Тези дни Института за конюнктура на аграрните пазари (ИКАР – Москва) отново увеличи прогнозата за размера на руската житна реколта. Актуализираната прогноза предвижда най-голям за последните шест години добив от 58,5 млн.т, като само преди десетина дни прогнозната летва беше качена от  56,3 млн.т на 57,5 млн.т.  (51 млн. т – 2013/14 г).

Износът на зърнени храни от Русия  върви по рекордния график. Съгласно търговски източници, през юли експорта на зърно достигна рекорден месечен обем от 2,9-3,0 млн.т, което с 400-500 хил. тона превишава предишния връх, регистриран през юли 2011 г. Важно е да се отбележи, че в общото количество основният дял е на пшеницата – 2,4 млн.т. Междувременно интензивния износ спря понижението на изкупните цени в южните региони на Русия, основни доставчици на пшеница за износ. Според търговски източници с 3-5 долара през изминалите седем дни се покачиха и експортните котировки на пшеницата на руския пазар – до $247-248/т FOB Новоросийск за зърно с 12,5% протеин.

Игор Валентович

Ескалацията на напрежението между Русия и Украйна  разбуни зърнените пазари
8941
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини