В статия, публикувана в престижното списание British Journal of Nutrition са представени резултати, които показват значителни разлики в съдържанието на хранителните елементи в био и не био земеделските култури.
Изследванията показват, че земеделските биокултури като плодове, зеленчуци и житни, както и храните на растителна основа, са с над 60% по-високо съдържание на основни антиоксиданти, отколкото растенията, отглеждани с изкуствени торове.
Откритието разклати мита, че начинът на производство няма отношение към качеството на храната, с която се храним.
Изследването е най-голямото по рода си досега и е извършено от международен екип под ръководството на специалисти от Университета в Нюкасъл. По ъсщество това е най-задълбоченият сравнителен анализ, извършван върху хранителните елементи на растения, отгледани по биологичен и конвенционален начин.
«Консумирането на биоплодове, зеленчуци и житни, както и на храните, произведени от тях, води до приемането на допълнителни антиоксиданти, което е равно на 1-2 допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден», посочва професор Карло Лейфърт от университета Newcastle, ръководител на изследването.
Какви са ключовите открития на учените?
Анализът е най-обемният и значим досега научен труд, който потвърждава становището, че качеството на храните е повлияно от това, как те се произвеждат.
Биологичните земеделски култури (житни, плодове и зеленчуци) имат значително по-висока концентрация на антиоксиданти/(поли) феноли в сравнение са небиологичните им аналози. Това включва повече феноли (с 19% повече), флаванони (с 69% повече), стилбени (28%), флавони (26%), и флавоноли (50%).
Консумирането на био растения позволява увеличаване на приема на антиоксиданти/ (поли)феноли без увеличаване на калориите. Многобройни научни изследвания свързат антиоксидантите с намален риск от хронични болести, включително кардиоваскуларни и невродегенеративни заболявания и някои видове рак.
По-малко пестициди. Честотата на измерените остатъци от пестициди в конвенционалните земеделски култури е четири пъти по-висока. В 75% от пробите на небиологичните плодове са открити повишено съдържание на пестициди, в конвенционалните зеленчуци 32%, а в не-био преработените растения – 45%. Остатъци от пестициди са открити само в 10% от пробите на биологичните растения.
По-малко кадмий. Анализът откри 48% по-ниска концентрация на токсичния тежък метал кадмий в биологичните растения.
По-малко азот. Концентрацията на азот, свързан с нарастващ риск от някои видове рак, като този на стомаха, е в значително по-малко количество в растенията, произведени по биологичен начин.
Изследването е проведено с финансовата подкрепа на 6-та Рамкова програма на ЕС и Sheepdrove Trust.
„Хората, които купуват биохраните, вярват, че те са по-добри за тях, за дивата природа, за животните и за околната среда. Това изследване подкрепя научно това, което хората мислят. Със сигурност ще подтикне и други потребители, които все още изпитват недоверие към биохраните. Надявам се, че и политиците в България ще подкрепят развитието на биоземеделието, така както е в други страни в Европа. Това ще допринесе за по-добро здраве на българите, повече поминък на хората на село и истинска подкрепа на биопроизводителите“, каза д-р Светла Николова, председател на Сдружение АГРОЛИНК. (fermera.bg)