Начало » Новини » Света

Нови анализи показват предимствата на биохраните

Ключови открития
Синор.БГ / 21.07.2014 г.

Farmer.bg

В статия, публикувана в престижното списание British Journal of Nutrition са представени резултати, които показват значителни разлики в съдържанието на хранителните елементи в био и не био земеделските култури.

Изследванията показват, че земеделските биокултури като плодове, зеленчуци и житни, както и храните на растителна основа, са с над 60% по-високо съдържание на основни антиоксиданти, отколкото растенията, отглеждани с изкуствени торове.

Откритието разклати мита, че начинът на производство няма отношение към качеството на храната, с която се храним.

Изследването е най-голямото по рода си досега и е извършено от международен екип под ръководството на специалисти от Университета в Нюкасъл. По ъсщество това е най-задълбоченият сравнителен анализ, извършван върху хранителните елементи на растения, отгледани по биологичен и конвенционален начин.

«Консумирането на биоплодове, зеленчуци и житни, както и на храните, произведени от тях, води до приемането на допълнителни антиоксиданти, което е равно на 1-2 допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден», посочва професор Карло Лейфърт от университета Newcastle, ръководител на изследването.

Какви са ключовите открития на учените?

Анализът е най-обемният и значим досега научен труд, който потвърждава становището, че качеството на храните е повлияно от това, как те се произвеждат.

Биологичните земеделски култури (житни, плодове и зеленчуци) имат значително по-висока концентрация на антиоксиданти/(поли) феноли в сравнение са небиологичните им аналози. Това включва повече феноли (с 19% повече), флаванони (с 69% повече), стилбени (28%), флавони (26%), и флавоноли (50%).

Консумирането на био растения позволява увеличаване на приема на антиоксиданти/ (поли)феноли без увеличаване на калориите. Многобройни научни изследвания свързат антиоксидантите с намален риск от хронични болести, включително кардиоваскуларни и невродегенеративни заболявания и някои видове рак.

По-малко пестициди. Честотата на измерените остатъци от пестициди в конвенционалните земеделски култури е четири пъти по-висока. В 75% от пробите на небиологичните плодове са открити повишено съдържание на пестициди, в конвенционалните зеленчуци 32%, а в не-био преработените растения – 45%. Остатъци от пестициди са открити само в 10% от пробите на биологичните растения. 

По-малко кадмий. Анализът откри 48% по-ниска концентрация на токсичния тежък метал кадмий в биологичните растения.

По-малко азот. Концентрацията на азот, свързан с нарастващ риск от някои видове рак, като този на стомаха, е в значително по-малко количество в растенията, произведени по биологичен начин.

Изследването е проведено с финансовата подкрепа на 6-та Рамкова програма на ЕС и Sheepdrove Trust.

 

„Хората, които купуват биохраните, вярват, че те са по-добри за тях, за дивата природа, за животните и за околната среда. Това изследване подкрепя научно това, което хората мислят. Със сигурност ще подтикне и други потребители, които все още изпитват недоверие към биохраните. Надявам се, че и политиците в България ще подкрепят развитието на биоземеделието, така както е в други страни в Европа. Това ще допринесе за по-добро здраве на българите, повече поминък на хората на село и истинска подкрепа на биопроизводителите“, каза д-р Светла Николова, председател на Сдружение АГРОЛИНК. (fermera.bg)

 

Нови анализи показват предимствата на биохраните
6115
 

Последни материали
Виж
Ползите
Лучени люспи за градината: естествен тор, инсектицид и стимулатор на растежа
Решение на МС
Широк състав на Националния борд по водите
Закупени са и над 600 000 тона пшеница от Черноморския регион и Франция
България е сред доставчиците на над 74 000 тона растителни масла за Египет
Напоителни системи ЕАД вдига капитала
Язовир Чаталка и още три недовършени обекта ще бъдат възстановени за напояване
Заседанието е на 22 септември
Земеделските министри в ЕС обсъждат спорната ОСП 2028-2034 г.
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Наградите ще бъдат връчени през септември
Грандиозен конкурс за биопродукти - участвайте до 12 май!
Първи стъпки към промени
Много ентусиазъм се иска, за да стигнат биоплодовете и зеленчуците до детските ни кухни
България ще участва в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2024“ в Нюрнберг
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини