Начало » Новини » Света
21.07.2014 г.

Нови анализи показват предимствата на биохраните

Ключови открития

Farmer.bg

В статия, публикувана в престижното списание British Journal of Nutrition са представени резултати, които показват значителни разлики в съдържанието на хранителните елементи в био и не био земеделските култури.

Изследванията показват, че земеделските биокултури като плодове, зеленчуци и житни, както и храните на растителна основа, са с над 60% по-високо съдържание на основни антиоксиданти, отколкото растенията, отглеждани с изкуствени торове.

Откритието разклати мита, че начинът на производство няма отношение към качеството на храната, с която се храним.

Изследването е най-голямото по рода си досега и е извършено от международен екип под ръководството на специалисти от Университета в Нюкасъл. По ъсщество това е най-задълбоченият сравнителен анализ, извършван върху хранителните елементи на растения, отгледани по биологичен и конвенционален начин.

«Консумирането на биоплодове, зеленчуци и житни, както и на храните, произведени от тях, води до приемането на допълнителни антиоксиданти, което е равно на 1-2 допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден», посочва професор Карло Лейфърт от университета Newcastle, ръководител на изследването.

Какви са ключовите открития на учените?

Анализът е най-обемният и значим досега научен труд, който потвърждава становището, че качеството на храните е повлияно от това, как те се произвеждат.

Биологичните земеделски култури (житни, плодове и зеленчуци) имат значително по-висока концентрация на антиоксиданти/(поли) феноли в сравнение са небиологичните им аналози. Това включва повече феноли (с 19% повече), флаванони (с 69% повече), стилбени (28%), флавони (26%), и флавоноли (50%).

Консумирането на био растения позволява увеличаване на приема на антиоксиданти/ (поли)феноли без увеличаване на калориите. Многобройни научни изследвания свързат антиоксидантите с намален риск от хронични болести, включително кардиоваскуларни и невродегенеративни заболявания и някои видове рак.

По-малко пестициди. Честотата на измерените остатъци от пестициди в конвенционалните земеделски култури е четири пъти по-висока. В 75% от пробите на небиологичните плодове са открити повишено съдържание на пестициди, в конвенционалните зеленчуци 32%, а в не-био преработените растения – 45%. Остатъци от пестициди са открити само в 10% от пробите на биологичните растения. 

По-малко кадмий. Анализът откри 48% по-ниска концентрация на токсичния тежък метал кадмий в биологичните растения.

По-малко азот. Концентрацията на азот, свързан с нарастващ риск от някои видове рак, като този на стомаха, е в значително по-малко количество в растенията, произведени по биологичен начин.

Изследването е проведено с финансовата подкрепа на 6-та Рамкова програма на ЕС и Sheepdrove Trust.

 

„Хората, които купуват биохраните, вярват, че те са по-добри за тях, за дивата природа, за животните и за околната среда. Това изследване подкрепя научно това, което хората мислят. Със сигурност ще подтикне и други потребители, които все още изпитват недоверие към биохраните. Надявам се, че и политиците в България ще подкрепят развитието на биоземеделието, така както е в други страни в Европа. Това ще допринесе за по-добро здраве на българите, повече поминък на хората на село и истинска подкрепа на биопроизводителите“, каза д-р Светла Николова, председател на Сдружение АГРОЛИНК. (fermera.bg)

 

Нови анализи показват предимствата на биохраните
5492
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Наградите ще бъдат връчени през септември
Грандиозен конкурс за биопродукти - участвайте до 12 май!
Първи стъпки към промени
Много ентусиазъм се иска, за да стигнат биоплодовете и зеленчуците до детските ни кухни
България ще участва в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2024“ в Нюрнберг
Нов Национален план за развитие на биологичното производство
По план до 2030 г. трябва да достигнем 300 хиляди биопчелари и 10% на биологичните площи
България остава на опашката
Инфлация и при биохраните, но по-слабо от конвенционалните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини