Начало » Новини » Страната
05.03.2024 г.

Грандиозен конкурс за биопродукти - участвайте до 12 май!

Наградите ще бъдат връчени през септември
Грандиозен конкурс за биопродукти - участвайте до 12 май!

Снимка: sinor.bg

От 4 март до 12 май т.г могат да се подават документи за кандидатстване в третото издание на Наградите на ЕС за органични продукти. В конкурса участват всички фермери, търговци и предприемчиви граждани по веригата за биологично (органично) производство, които са създали иновативни, устойчиви и вдъхновяващи проекти, които са произвели реална добавена стойност за производството и консумацията на биологични храни.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 23 септември 2024 г. - Денят на ЕС за органични продукти.

Органичните награди на ЕС се организират от Европейската комисия съвместно с Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe, с участието на Европейския парламент и на Съвета в журито за награди. Ще бъдат раздадени осем награди в седем категории:
* най-добър органичен фермер (жена и мъж);
* най-добър органичен регион;
* най-добрият органичен град;
* най-добър органичен „био район“;
* най-доброто МСП за преработка на органични храни;
* най-добрият търговец на органични храни;
* най-добър органичен ресторант/сервиз за храна.
В конкурса могат да участват не само органични фермери, био-райони или предприятия във веригата за органични храни с уникален подход, но също така градове или региони, предлагащи органични ястия на пациенти или ученици или по друг начин насърчаващи биологичното производство.
Комисията приема кандидатури, подадени с онлайн формуляр до 12 май 2024 г. на всички официални езици на ЕС. Допустимите кандидатури ще бъдат прегледани от журито на ЕС. Победителите ще допринесат за по-голяма информираност на обществото за биологичното производство в ЕС. Формата за кандидатстване може да откриете на този линк.
Биологичното земеделие защитава нашата околна среда и нашия климат, нашето биоразнообразие и хуманното отношение към нашите животни. Като произвежда висококачествена храна с ниско въздействие върху околната среда, биологичното земеделие играе съществена роля в развитието на устойчиви хранителни системи за ЕС, се посочва в прессъобщението от Еврокомисията.
През 2021 г. Европейската комисия прие план за действие в подкрепа на увеличаване на търсенето и предлагането на органични хранителни продукти и повишаване на устойчивостта на биологичното производство в съответствие със стратегията „От фермата до вилицата“ и стратегията за биоразнообразие.

В този контекст държавите-членки бяха помолени да определят национални целеви стойности за биологично земеделие и като цяло да бъдат амбициозни по отношение на биологичното производство в своите стратегически планове за ОСП и в своите национални планове за действие за биологично производство. От януари 2023 г. Общата селскостопанска политика предоставя увеличена финансова подкрепа за преминаване към и поддържане на биологично земеделие. През септември 2023 г. Европейската комисия публикува доклад за изпълнението на плана за действие, в който се подчертава силният напредък, постигнат досега от сектора.

Във връзка с откриването на приема на кандидатури еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски посочи, че „органичните награди на ЕС предоставят уникална възможност да се разкрият вдъхновяващи примери и да се покаже пълният потенциал на биологичното земеделие: как то може да бъде печелившо за фермерите и бизнеса, продуктивно за обществото и защитаващо нашата околна среда. Призовавам всички, които участват в сектора на органичните продукти в ЕС, да подадат своята кандидатура, да споделят историята си и да вдъхновят следващото поколение органично земеделие в ЕС“.

Ян Плаге, президент на асоциацията на биосъюзите IFOAM Organics Europe, припомни, че „през последните две години тази инициатива се доказа отново и отново като страхотна платформа за осигуряване на заслужена видимост на иновативни органични предприятия в цяла Европа, служейки като вдъхновение за практиците и институциите в и извън био сектора. Чрез тези най-добри случаи можем да покажем многото начини, по които органичните продукти доставят и допринасят за постигането на целите, поставени от стратегиите на ЕС „От фермата до вилицата“ и „Биоразнообразие“. Тези награди са част от благотворния кръг, от който отчаяно се нуждаем, за да трансформираме европейската продоволствена система в по-устойчива, издръжлива, фокусирана върху запазването на дългосрочната продоволствена сигурност в контекста на променящия се климат и загубата на биоразнообразие и възстановяването на хармонията и баланс между околната среда, обществото и икономиката“.

Грандиозен конкурс за биопродукти - участвайте до 12 май!
2306
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Първи стъпки към промени
Много ентусиазъм се иска, за да стигнат биоплодовете и зеленчуците до детските ни кухни
България ще участва в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2024“ в Нюрнберг
Нов Национален план за развитие на биологичното производство
По план до 2030 г. трябва да достигнем 300 хиляди биопчелари и 10% на биологичните площи
България остава на опашката
Инфлация и при биохраните, но по-слабо от конвенционалните
Нормативни промени
До 40 на сто от биостадата може да се подновяват с млади, не биологични животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини