Стратификацията е процес, който симулира естествените условия и представлява ключ, необходим за успешното покълване на семената за много култури. Ако те не покълнат навреме, може да не им достига... студ, влага или и двете. От стратификация се нуждаят всички иглолистни дървета, много декоративни видове, овощни и зърнени култури.
Студена стратификация
Някои семена всъщност се нуждаят от период на охлаждане, известен като студена стратификация, за да покълнат. Тя симулира зимните условия, като семената за посев престояват в студена и влажна среда. Процесът на охлаждане активира биохимичните процеси и ги подготвя за покълване.
В дивата природа и дори в градината семената получават това по естествен начин – падат на земята и остават там в очакване на благоприятни условия. Някои растителни видове забавят покълването по време на топла есен или януарско затопляне.
Покълването не се задейства само от студ, но е необходима и влага. Само поставянето на пакета със семена в хладилника няма да помогне. Семената се нуждаят и от контакт с влага. Обикновено стратификацията изисква от няколко седмици до няколко месеца при температура 0-5 градуса по Целзий.
Най-лесно можем да стратифицираме семената, ако ги завием в навлажнена кърпа или филтърна хартия. Те трябва да са влажни, но не мокри. Поставяме ги в найлонов плик с цип (може и обикновен), етикираме и после – в хладилника.
Семената започват да покълват след няколко седмици студена обработка, като за различните култури това време е различно. Покълналите стратифицирани семена се преместват в почвена смес в единични или общи контейнери, но може направо на открито. Основното е да не се оставят семената да изсъхнат.
В природата има хиляди растителни видове, чиито семена се нуждаят от стратификация за покълване. По-популярни декоративни видове са: кандилка, лавандула, делфиниум, хойхера, виола, декоративен лук, клематис, лобелия, лупина, иглика, флокс, ехинацея, люляк и др.
Комбинирана стратификация
Семената се поставят в проветрив контейнер върху влажен торф, пясък, вермикулит и се съхраняват на топло от 1 до 7 месеца, имитирайки плодове, лежащи върху влажна почва. Оптималните условия са 3-6 градуса, достъп на въздух и влажност 60-70%. След като набъбнат, семента се поставят на хладно място (например хладилник) при температура 1-5 градуса. При промяна на условията процесите могат да протекат по-бързо или да спрат. Продължителността зависи не само от условията, но и от биологичните особености на вида.
Този вид стратификация се прилага за някои овощни култури – кайсии, сливи, бадеми, орехи, лешници, ябълки и др.
Можем да се ориентираме по-лесно, ако познаваме естественото местообитание. Когато регионът е по-студен, вероятно семената ще се нуждаят от студена стратификация. Обикновено съществува закономерност – колкото по-дълга е зимата, толкова по-дълга студена обработка е необходима за семената.
Когато използваме смеси от семена за цветната градина, а някои видове изискват стратификация, тогава за предпочитане е предзимно засяване. Така обработката ще се извърши в естествени условия.




