През 2010 г. стандартният производствен обем на българските стопанства е надхвърлил 2,4 милиарда евро, сочат данните на отдел „Агростатистика” в министерството на земеделието. Данните са от преброяването на българските стопанства, направени преди 4 години, съобщиха експерти.
Самият стандартен обем е сбор от средната парична стойност на произведената през годината продукция (по цена на производител), като в него не влизат директните плащания и платените данъци (данък добавена стойност, данъците за физически и юридически лица и др.)
Индивидуалните стандартни производствени обеми (СПО) зависят от площта на всеки вид от отглежданите култури и от броя на животните, които се умножават по съответните СПО (има готови изчисления за всеки вид култура или категория животни).
През следващия програмен период икономическият размер на стопанствата ще се определя от техния стандартен производствен обем. Този икономически размер не отразява финансовите резултати на стопанстнвото, а само неговия потенциал за развитие.
Благодарение на този размер ще могат да бъдат сравнявани стопанства (или ферми) с различни специализации, като за всеки произвеждан продукт ще е ясна сумата на техния СПО.
В европейското законодателство земеделските стопанства се групират според специализацията им в 9 типа - полски култури, зеленчуци, цветя и гъби; трайни насаждения; тревопасни животни; свине, птици и зайци; смесени култури; смесено животновъдство; смесени култури и животновъдство и некласифицирани ферми.
В европейското законодателство земеделските стопанства според икономическия им размер се групират в 14 класа.
Първи – до 2 хил. евро;
Втори – от 2 до 4 хил. евро
Трети – от 4 до 8 хил. евро
Четвърти – от 8 до 15 хил. евро
Пети – от 15 до 25 хил. евро
Шести – от 25 до 50 хил. евро
Седми – от 50 до 100 хил. евро
Осми – от 100 до 250 хил. евро
Девети - 250 до 500 хил. евро
Десети – от 500 до 750 хил. евро
Единадесети – 750 хил. до 1 млн. евро
Дванадесети – от 1 млн. до 1,5 млн. евро
Тринадесети – от 1,5 до 3 млн. евро
Четиринадесети – над 3 млн. евро
Въз основа на това разпределение министерството на земеделието прави и прогнозите по прилагането на новата селскостопанска политика на Европейския съюз.
Според българските критерии земеделско стопанство е това, в което се обработват минимум 3 декара с различни култури, притежава поне 5 дка затревена площ или 5 дка използвана земеделска площ. Като земеделско стопанство се определя и това, което има поне половин декар оранжерии.
При животновъдите в едно стопанство трябва да се отглеждат най-малко 1 крава, биволица, кобила, мъжко животно за разплод, 2 говеда или биволи, 5 овце, 2 кози, 5 свине, 10 зайкини или се отглежда дивеч.
Като работещо стопанството се определя, ако през годината е произвеждало поне 5 телета, 10 агнета, 5 свине, 200 зайци, 500 бройлери или 10 хил. яйца, сочи още агростатистиката.
Стопанствата трябва да имат независимо управление, като стопаните са длъжни да поддържат земите в добро екологично състояние. Сред задължителните изисквания са да се поддържат съществуващите тераси (ако има такива), постоянните пасища да се почистват от храсти и друга нежелана растителност, земеделските площи да се опазват от навлизане на гора в тях.