Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.04.2014 г.

Френски фермер пои говедата си с ябълково вино

Така се получава най-крехкото месо, твърди нормандският говедовъд, който вече продава „бутиковата” си продукция на изискани ресторанти

Виното, този безценен небесен еликсир, може да ни храни, лекува, разтушава и весели. Неговата разменна акционна стойност често дори превишава стойността на теглото му в злато.

 

Харесват го не само естети, ценители, обикновените хора, но отскоро то се харесва и на... домашните животни. Намери приложение при угояване на телета за получаване на най-крехкото месо, достойно за вкуса на изтънчени гурмани, съобщава френският в. „Фигаро”.

 


Макар и да не е пионер в тази област, французинът Франсоа-Ксавие Краклен от градчето Вилкие, департамента Сен Маритим (Горна Нормандия), животновъд на прочутите северни говеда и производител на био-сайдер (ябълково вино), се замисля: "Тъй като японците дават бира или саке на телетата от породата "Кобе" и месото им е легендарно със своята крехкост, защо пък аз да не постигна същия ефект, но с ябълково вино".

 


Така 40-годишният говедовъд, който наследи семейната ферма преди десетина години, след като завърши висше икономическо образование, подбира шест от стотината животни на стадото си. Избраниците му са подложени на истински глезотии: Франсоа-Ксавие им пуска класическа музика за релакс, масажира ги по хълбоците с автоматична четка. Но по-важното е, че за разлика от японците, французинът пои своите фаворити с ябълково вино. "Продуктът, произлизащ след ферментация на ябълков сок с алкохолност до 8 градуса, се харесва много на говедата и те го изпиват до капка. Аз им давам общо 150 литра, преди да ги изпратя в кланицата" - споделя животновъдът. "За животно с тегло около тон, това количество е равносилно на 1,5 литра на един човек, изчислява той. Алкохолът подобрява състава на мазнините в месото и то се топи в устата."

 


Амбициите на мосю Краклен отиват и по-далече: той желае да създаде специална порода телета, която нарича "boeuf cidre", и с нея да обогати широката гама на своето животновъдство. Затова си води стриктно и записки: неговите телета пасат седем месеца от годината, а през останалото време се хранят с люцерна, зърно, ленено кюспе. В храната им няма ГМО-продукти, животните са "пожалени" - стопанинът им ги праща в кланицата, след като избраниците му навършат 3 години. (В някои индустриални ферми срокът е 18 месеца или 2 години.)

 


Едно е сигурно: телетата на Франсоа-Ксавие представляват рядък продукт, защото не се подготвят повече от петнайсет глави на година. След узряване от десетина дни "пияното" месо вече може да се поръча в някои особено изискани нормандски и парижки ресторанти. Известни ресторантьори са поръчвали и тествали продукта през миналата година. "Той бе приет с ентусиазъм" - поздравява се производителят.

 


Но извън този "бутиков" продукт, Франсоа-Ксавие Краклен иска да създаде и едно друго реноме на прочутата нормандска раса говеда. "Убеден съм, че тя дава превъзходно месо", казва той, противно на широкоразпространеното мнение, че нормандските животни са предимно млечна порода, от която се произвеждат прочутите масла и сирена, като камамбер например./fermera.bg

 Френски фермер пои говедата си с ябълково вино
8751
 

Последни материали
Виж
Агнешки кебапчета
Изключение се очаква при скъпата царевица след значимо разширяване на площите
Сушата натиска прогнозите за реколтата от зърно в Турция
Въпреки отчетените значими ръстове в по-малки производителки
Запасите от ябълки и круши в Европа са под миналогодишните
Тази нощ тръгнах в 2:30 ч за борсата
Златан Караиванов: Искаме да направим кооператив на ягодата в Кричим, но има проблем
Препоръки за засаждане на тиквичките на открито
Лидери са слънчогледът с 3,5 милиона и царевицата с 2,9 милиона хектара
Фермерите в Украйна засяха близо 10 милиона хектара с пролетни култури
Свързани материали
Виж
Освен в окръг Дунайска стреда болестта може да има огнища и в Комарно
Откриха 3 огнища на шап в Словакия близо до границата с Унгария
Надеждите са за продължаващо развитие и модернизиране на бранша
Увеличава се поголовието от отглежданите говеда от месодайни породи
Германия обяви възможно второ огнище на шап в страната
БАБХ призовава животновъдите да внимават за шап по животните
БАБХ с инициатива за справяне с безконтролно пуснатите селскостопански животни
Определени са ставките по десет интервенции за директни плащания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини