Виното, този безценен небесен еликсир, може да ни храни, лекува, разтушава и весели. Неговата разменна акционна стойност често дори превишава стойността на теглото му в злато.
Харесват го не само естети, ценители, обикновените хора, но отскоро то се харесва и на... домашните животни. Намери приложение при угояване на телета за получаване на най-крехкото месо, достойно за вкуса на изтънчени гурмани, съобщава френският в. „Фигаро”.
Макар и да не е пионер в тази област, французинът Франсоа-Ксавие Краклен от градчето Вилкие, департамента Сен Маритим (Горна Нормандия), животновъд на прочутите северни говеда и производител на био-сайдер (ябълково вино), се замисля: "Тъй като японците дават бира или саке на телетата от породата "Кобе" и месото им е легендарно със своята крехкост, защо пък аз да не постигна същия ефект, но с ябълково вино".
Така 40-годишният говедовъд, който наследи семейната ферма преди десетина години, след като завърши висше икономическо образование, подбира шест от стотината животни на стадото си. Избраниците му са подложени на истински глезотии: Франсоа-Ксавие им пуска класическа музика за релакс, масажира ги по хълбоците с автоматична четка. Но по-важното е, че за разлика от японците, французинът пои своите фаворити с ябълково вино. "Продуктът, произлизащ след ферментация на ябълков сок с алкохолност до 8 градуса, се харесва много на говедата и те го изпиват до капка. Аз им давам общо 150 литра, преди да ги изпратя в кланицата" - споделя животновъдът. "За животно с тегло около тон, това количество е равносилно на 1,5 литра на един човек, изчислява той. Алкохолът подобрява състава на мазнините в месото и то се топи в устата."
Амбициите на мосю Краклен отиват и по-далече: той желае да създаде специална порода телета, която нарича "boeuf cidre", и с нея да обогати широката гама на своето животновъдство. Затова си води стриктно и записки: неговите телета пасат седем месеца от годината, а през останалото време се хранят с люцерна, зърно, ленено кюспе. В храната им няма ГМО-продукти, животните са "пожалени" - стопанинът им ги праща в кланицата, след като избраниците му навършат 3 години. (В някои индустриални ферми срокът е 18 месеца или 2 години.)
Едно е сигурно: телетата на Франсоа-Ксавие представляват рядък продукт, защото не се подготвят повече от петнайсет глави на година. След узряване от десетина дни "пияното" месо вече може да се поръча в някои особено изискани нормандски и парижки ресторанти. Известни ресторантьори са поръчвали и тествали продукта през миналата година. "Той бе приет с ентусиазъм" - поздравява се производителят.
Но извън този "бутиков" продукт, Франсоа-Ксавие Краклен иска да създаде и едно друго реноме на прочутата нормандска раса говеда. "Убеден съм, че тя дава превъзходно месо", казва той, противно на широкоразпространеното мнение, че нормандските животни са предимно млечна порода, от която се произвеждат прочутите масла и сирена, като камамбер например./fermera.bg