Начало » Новини » Страната
31.03.2014 г.

Какво включват делегираните актове по прилагането на агрополитиката в ЕС

Еврозаконодателство по втория стълб

Farmer.bg

Преди седмица Европейската комисия одобри делегираните актове за прилагането на програмите за развитие на селските райони по втория стълб на общата селскостопанска политика (ОСП), съобщиха от Института за агростратегии и иновации.

 

С тях се установяват подробни правила за съгласуваност при прилагането на програмите в 28-те страни членки.

 

Според тези правила младите фермери ще получават освен допълнителните директни плащания по първи стълб и стартова помощ за инвестиции и обучения по втори стълб, предаде порталът Agra Europe.

 

Основният критерий е земеделският производител да бъде ръководител на земеделско стопанство и да осъществява ефективен и дългосрочен контрол върху него, е записано в правилата.

 

Съществено значение имат нормите за подпомагане на екологичните мерки като залесяване, екстензивно животновъдство, подкрепа за местни породи, които ще се отпускат по програмата за селските райони. Тук влизат още производствените методи, допустими за подпомагане по мярката за хуманно отношение към животните, за инвестиционни проекти и за проекти за възобновяема енергия.

 

Делегираният акт за развитие на селските райони определя методите за избягване на т.нар. „двойно финансиране“ на селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда  - включително практики признати като еквивалентни на зелените практики по първи стълб.

 

Плащанията по програмата за селските райони трябва да покриват само допълнителните разходи и/или пропуснатите ползи, свързани с ангажиментите, които надхвърлят задължителните зелени практики по първи стълб, изяснява акта.

 

За три специфични агроекологични „еквивалентни“ практики – зимно покритие на повърхността на почвата, междинни култури и производство върху обработваема земя без използване на торове и/или продукти за растителна защита – не е възможно да се определи точно кои елементи надхвърлят зелените дейности по първи стълб. Ето защо плащанията за агроекология и климат трябва да бъдат намалени с фиксирана сума, съответстваща на част от сумата на зеленото плащане по първи стълб, гласи делегираният акт.

 

 

 

Инструменти за управление на пазара

 

 

Пет от десетте делегирани акта се отнасят до пазарните мерки или т.нар обща организация на пазарите на селскостопански продукти.

За националните програми за подпомагане на лозаро-винарския сектор правилата са основани на три нови елемента, въведени с реформата на ОСП, а именно - информация за потребителите на вино, иновации в лозаро-винарския сектор и презасаждане на лозя след „ изкореняване“ поради здравни или фитосанитарни причини.

 

 

За сектора на плодовете и зеленчуците актът съдържа промени по отношение на оперативните програми, както и по отношение на системата на входните цени. За схемата училищен плод и зеленчуци актът дава подробности за новите правила, като например за допустимите разходи.

 

При подпомагане за частното складиране делегираният акт дава списък на новите изисквания към продуктите и допълнителни разпоредби за нови продукти, отговарящи на условията за подпомагане за частно складиране – сирена със защитено наименование за произход или защитено географско указание, обезмаслено мляко на прах и ленени влакна.

 

Що се отнася до финансирането, управлението и мониторинга на реформата на ОСП, в рамките на Хоризонталния регламент, Комисията прие три делегирани акта.

 

 

Единият от тях се занимава с актуализирани правила за националните разплащателни агенции и други органи, финансово управление, уравняване на сметките, обезпеченията и използването на еврото. Другият акт определя подробни правила за интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и условията за отказ или оттегляне на плащанията и административните санкции, приложими към директните плащания, подпомагането на развитието на селските райони и кръстосаното съответствие.

 

Третият акт се отнася до минимални промени на правилата за разходите за публична интервенция.

 

Одобрение – най вероятно през май

 

Парламентът и Съветът на министрите имат двумесечен срок за преглед на делегираните актове, като могат да отхвърлят някои от тях, срещу които има оспорвания. Отхвърляне би изисквало мнозинство от правителствата или на членовете на Европейския парламент, като всяка една от двете институции може да поиска допълнителен двумесечен срок.

 

Заради изборите за нов Европарламент отхвърлянето на делегираните актове би изложило на сериозен риск влизането в сила на мерките за екологизиране и на другите елементи на директните плащания през 2015 година, посочват експерти.

 

„Важно е страните членки да са в състояние да приемат правила на национално ниво в най-скоро време, така че в крайна сметка реформираната ОСП да се приложи изцяло от януари 2015 година”, съобщи комисарят на земеделието в ЕС  Дачиан Чолош миналата седмица. Той изрази убеденост, че производителите ще вземат решения за това какво и как ще произвеждат в бъдеще, а европейските граждани да могат да се възползват от една ефективна и нова ОСП.

 

При условие, че не бъдат отхвърлени,  делегираните актове ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС и ще влязат в сила, веднага щом изтече двумесечният период за преглед от Европейския Парламент и Съвета на министрите през май тази година.

 

В същото време най-голямата фермерска организация в ЕС  Copa-Cogeca разкритикува пакета от делегирани актове, твърдейки, че той ще направи реформите трудно приложими за земеделските производители.

 

Copa-Cogeca се противопостави на акта за екологично насочените площ, тъй като според нея „строгите правила за отглеждане азотфиксиращи култури и стриктните ограничения по отношение на методите за производство върху екологично насочените площи, ще принудят  земеделските производители да оставят земята си под угар“, а това противоречи на споразумението между лидерите на ЕС, че екологично насочените площи не бива да водят до намаляване на земеделското производство.

 

 

 

Какво включват делегираните актове по прилагането на агрополитиката в ЕС
5569
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Обща селскостопанска политика
Младите фермери ще имат 3 години гратисен период за добиване на професионални умения
Нормативи
ЕК одобри делегираните актове, по които ще се прилага европолитиката в отделните държави
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини