Начало » Новини » Коментари
06.10.2014 г.

Младите фермери ще имат 3 години гратисен период за добиване на професионални умения

Обща селскостопанска политика

Farmer.bg

Неотдавна Европейската комисия (ЕК) обяви нова част от делегираните актове, които влизат в сила през тази и следващата година и са свързани с прилагането на новата селскостопанска политика. Тези документи ще бъдат настолната книга за администрацята, която обслужва земеделските производители и от която зависи справедливото използване на европейската помощ, поясниха експерти.

До този момент Европейската комисия заедно с Европарламента и представители на държавите-членки е подготвила и приела 10 делегирани актове,съобщиха от пресофиса на ЕК. В процес на финализиране са още 10 делегирани актове, които в момента се обсъждат на експертно ниво. Farmer.bg ще представи основните елементи от това законодателство.

 

Млади фермери

До този момент най-слаба информация се дава за субсидирането на младите земеделски стопани, които всяка година ще получават 25% от годишния бюджет по линия на директните плащания.

Все още не е ясно каква помощ ще се предоставя на един млад фермер до 40 години по програмата за селски райони. По старата програма досега те получаваха по 25 000 евро за проект, които се изплащаха на два транша в пордължение на пет години. С новата програма за селски райони вариантът е този размер да бъде 50 хил. или 70 хил. евро.

Извън тази помощ сега те ще взимат и с 25% по-високи директни плащания.

За да се осигури равностойно плащане за всички млади стопани, с делегираните актове за прилагане на директните плащания след 2015 г. ЕК е решила да смекчи изискванията към младите фермери, които за да управляват едно стопанство, задължително трябва да имам аграрно или друг вид образование, свързано с животновъдството и земеделието.

Затова и с делегирания акт е решено, че младите фермери могат да представят документ за професионално образование 3 години (36 месеца) след датата на решението за отпускане на финансова помощ.

 

Избягване на двойно финансиране при зелените плащания

Еврокомисията прилага стриктни критерии срещу двойното финансиране по мерките "Агроекология и климат", "Биологично земеделие" и "Натура 2000 и Рамковата директива за водите плащания".

За да се гарантира доброто финансово управление по програмата за селските райони, делегираният акт определя точни методи за избягване на двойното финансиране при „зелените плащания”  по първи стълб (така наречените "екологизирани" разпоредби) и помощите, които се дават по ПРСР.

Затова е указано субсидиите по програмата за селските райони „да покриват само допълнителните разходи и / или пропуснатите приходи, свързани с ангажиментите, които са извън съответните задължителни практики, посочени в разпоредбите за директни плащания по първи стълб”.

За три специфични за агроекология и климат "равностойни практики" (зимна покривка на почвата, междинни култури и производство на земята без използване на торове и / или продукти за растителна защита), за които не е възможно да се определи точно кои елементи надхвърлят разпоредбите за екологизиране, плащанията за агроекология и климат трябва да бъдат намалени с еднократна сума, както е установено в делегирания акт директните плащания, съответстващ на част от плащането за екологизиране.

 

За основното плащане на площ

Осигурени са допълнителни разпоредби, чиято цел е да решат някои конкретни случаи, свързани с прилагането на схемата за основно плащане на хектар и схемата за преходнно единно плащане на площ, свързани с разпределението на права на плащане (тази форма не се отнася за България) в случай на наследяване, възможността за наследяване на правата за плащане и др.

Основният регламент въвежда нов термин за "екологизиране" или „зелени плащания, които ще се отпускат на фермерите за спазване на селскостопански практики от полза за климата и околната среда.

Изискванията включват диверсификация (разнообразяване) на културите, поддържане на постоянни пасища, като се гарантира постоянно съотношението на пасища. Тяхната площ не трябва да намалява с повече от 5% от заявеното през 2014 г. Самите екологични площи не трябва да бъдат под 5% от обработваемата земя за стопани с над 150 дка обработваема земя.

С делегирания акт се определят точното изчисляване на дяловете на различните култури при тяхната диверсификация, рамката за определянето на екологично чувствителнитее райони, постоянните пасища извън териториите от Натура 2000, изчисляването на съотношението между постоянни пасища и индивидуалните задължения, които могат да бъдат е необходимо да се поддържа постоянно съотношение на пасища.

За да се постигне биоразнообразието в регионите, от особено значение ще бъде увеличаването на площите с азото-фиксиращи култури.

Променят се и тегловните коефициенти за използването на естествени способи за запазване на околната среда. Например за използването на жив плет  тегловният коефициент се повишава, така че сегашните 5 кв. метра да се смятат като 10 кв. м. При междинните култури коефициентът се вдига на 0,3, така че 2 кв. метра от тях да се изчисляват като 3 км. м .

 

Схеми, обвързани с производството

 

При прилагането на доброволното обвързано с производството подпомагане държавите-членки ще трябва да определят критериите за допустимост според размер на земята и броя на животните въз основа на максимално постигнатото в най-малко една година за референтен период от 5 години, предхождащи годината за предоставяне на субсидиите за доброволно обвързано производство. Трудностите, посочени в основния регламент, са посочени като ситуации, при които има риск от намаляване или прекратяване на производството в една определена област или сектор.

Затова и ЕК определя критериите въз основа на съотношението между сумата, определена за финансиране през годината на субсидиране с първоначално фиксираната помощ. 

Младите фермери ще имат 3 години гратисен период за добиване на професионални умения
13005
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Действия преди изборите на нов парламент
Еврокомисията ще отчита гласа на младите хора за политиките в ЕС
369 проекта на млади фермери и фамилни стопанства преминават на следващ етап на оценка в ДФЗ
Нови политики
Европарламентът с нов проект за лесен достъп до земя и заеми за млади фермери
Ето защо има изоставане по индикативния график
Фонд „Земеделие” днес ще нареди плащанията за младите фермери
Още промени в наредба 3
Условията за приемственост в помощта за младите фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини