В случай че искате да дозасадите вече съществуващо лозе с нови сортове - има голям избор. Така например, ако желаете да имате десертни грозда, те могат да бъдат бели или червени, с неутрален или мискетов аромат и вкус, с различен срок на узряване, както и да са устойчиви на криптогамни (гъбни) болести или не и т.н. Това се отнася и до избора на винени сортове.
[G%]Ако не си падате по обикалянето на редовете с пръскачка на гръб, може да ви препоръчаме няколко сорта, регистрирани за разпространение у нас, и от които ще можете да намерите лозов посадъчен материал - Дружба, Наслада, Кондарев, Дунавска гъмза и Сторгозия.[%G]
[B%]Дружба издържа на ниски температури.[%B] Сортът е създаден чрез последователни кръстоски на хибридни форми в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен съвместно с учени от Всероссийския научноизследователски институт в Новочеркаск. Гроздът на сорта Дружба е средно голям, със средна маса около 250-260 г, цилиндрично-коничен, със силно развито крило, полусбит до рехав. Вкусът е хармоничен, с добре изразен, приятен мискетов аромат.
Сортът Дружба е среднозреещ. Консумативната зрялост на гроздето настъпва през втората половина на август, а технологичната - в началото на септември. Средният добив, получен от една лоза при формировка стъблен Гюйо, е около 7 кг. Подходящ е за стъблено отглеждане поради повишената му устойчивост на ниски зимни температури.
Лозите са практически устойчиви на мана, но са чувствителни на оидиум. Гроздето е с повишена устойчивост на сиво гниене.
Сортът Дружба е с двойно направление на използване - за консумация в прясно състояние и за преработка. От него се приготвят безалкохолни напитки, качествени трапезни и десертни вина, както и ракии.
[B%]Наслада има добра устойчивост на оидиум.[%B] Сортът е създаден в Плевен чрез кръстосване на сортовете Мискет хамбургски и Сейв Вилар 12 375. Гроздът е средно голям, със средна маса около 250-260 г, коничен, често крилат - със силно развито крило, рехав. Вкусът е хармоничен със слаб мискетов аромат.
Сортът е средно зреещ. Консумативната зрялост на гроздето настъпва през втората половина на септември, а технологичната - до началото на октомври. Лозите са с умерен до силен растеж и висока родови-тост при стъблени фор-мировки и смесена резитба. Сортът е сравнително устойчив на ниски зимни температури. Практически е устойчив на мана и има повишена устойчивост на оидиум и на сиво гниене. Гроздето на сорта Наслада също като на сорта Дружба е с двойно направление на използване - за консумация в прясно състояние, както и за производство на сокове и на качествени сухи вина, които са годни за консумация и бутилиране 4-5 месеца след преработката им.
[B%]Маната рядко лови Кондарев.[%B] Сортът е получен чрез кръстосване на сортовете Чауш, Май 10 и Сейв Вилар 20 365. Гроздът е средно голям, със средна маса около 250 г, цилин-дрично-коничен, полусбит до рехав. Зърното е средно едро до едро, овално, със средна маса около 5-6 г, консистенцията му е месесто-сочна, а вкусът е приятен със слаб мискетов аромат. Кондарев е ранозреещ сорт. Гроздето му узрява през първата половина на август. Средният добив от лоза при формировка Гюйо е около 6 кг. Сортът е средно устойчив на ниски зимни температури, практически е устойчив на мана, но е чувствителен на оидиум. Гроздето се използва предимно за консумация в прясно състояние, а добре узрялото грозде може да се използва за преработка в сок и вино.
[B%]Болестите и студът не сa опасност за Сторгозия.[%B] Този сорт също е създаен в Плевенския лозарски институт. Гроздът е средно голям, със средна маса от 157 г, цилиндрично-коничен, сбит или полусбит. Зърното е дребно. Кожицата е тънка, жилава, оцветена тъмносиньо, покрита с обилен восъчен налеп. Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус. Сортът е средно до къснозреещ. Технологичната зрялост на гроздето настъпва към средата на октомври. Лозите имат умерен до силен растеж и много висока родовитост. Средният добив от лоза е 7,9 кг. Подходяща за този сорт е късата резитба с индивидуално натоварване от 26 до 36 очи. Сортът е с много добра устойчивост на ниски зимни температури, практически е устойчив на мана и е с повишена устойчивост на оидиум и сиво гниене. От гроздето на сорта Сторгозия се получават вина с интензивночервен цвят и лек, приятен плодов аромат. На вкус са плътни, екстрактивни и свежи. Отлежалите в продължение на 1-1,5 години вина са с добре изразен букет и хармоничен вкус.