По всяка вероятност заболяването със салмонела във Варна е станало вторично. Това стана ясно на пресконференция, организирана от Министерство на здравеопазването в присъствие на Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и д-р Йордан Войнов изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Д-р Йордан Войнов заяви, че на 13-и септември е получена информация за салмонела от Варна, които са хоспитализирани. Съответно от БАБХ веднага се предприемат необходимите мерки още на другия ден, кухните 1,2 и 5 са били затворени и започват изследвания. Успоредно с това пристигат и изследванията от Министерството на здравеопазването, че носителството от персонала е отрицателно. След взетите проби от хранителните продукти става ясно, за експертите от Агенцията по безопасност на храните, че в пилешко месо има наличие на салмонела, тип C. Д-р Йордан Войнов заяви, че веднага след това започва да се търси доставчикът на този вид суровина, като се стига до склад „Варна оборот”, който е доставил суровината не само към детските градини и кухни, но и към хипермаркетите. „Може би това е общото към всички, които са заболели”, посочи специалистът. Съответно оттам се взимат проби и се установява наличието на салмонела тип C в две партиди. Веднага тези проби са били изпратени за потвърждение в референтната лаборатория в София, като към обяд днес има потвърждение, че се касае именно за това заболяване. Д-р Войнов заяви, че предприятието, което е производител на това пилешко месо е преустановило дейност и всичките партиди са възбранени, като до този момент от там са взети над 120 проби, като към момента няма положителни проби, но те продължават и в момента. Съответно по веригата за обратна проследяемост се е стигнало и до фермите, които доставят пилета за това предприятие. „Предприели сме всички мерки, провеждаме изследвания и пак казвам, че към момента на готов продукт в млечните кухни няма наличие на салмонела”, категоричен бе д-р Войнов и добави, че той лично е издал заповед ежедневно в кухните да присъства служител на БАБХ, начинът на съхранение, приготвянето на храна и т.н.
Според директора на Агенцията за безопасност на храните посочи, че по всяка вероятност заразяването е станало по вторично, като призова всички хора, които прилагат в домашни условия храна да спазват по-високо ниво на хигиена.