Патладжаните се нарязват на малки кубчета. Заливат се с вода за да могат да си пуснат горчивия вкус, поне за 30 мин, след което се отцеждат добре. Чушките се режат на тънки лентички, лука на по-едро, чесъна на ситно. Доматите се нарязват на кубчета. В дълбок тиган (уок) се загрява 1 с.л. олио и се слагат да се изпържат нарязаните на кубчета патладжани, разбъркват се и се пържат до готовност. Добавят се лука и чушките и се запържват докато поомекнат. Добавяме и нарязания на ситно чесъна и диматите. Когато доматения сос заври добавяме щипка захар, разбъркваме и оставяме да къкри на тих огън, когато водата на доматите се изпари добавяме зелените маслини, каперсите, поръсваме с малко нарязан на ситно магданоз и малко ябълков оцет. Махаме от котлона и ястието може да се поднесе топло или студено, много вкусно е сервирано с натрошено сирене (в оригиналната рецепта капонатата не се поднася със сирене).
Продукти за 4 порции: 2 патладжана, 2 зелени чушки, 2 глави кромид лук, 3 скилидки чесън, 4 домата (около 1/2 кг), ябълков оцет на вкус, 4 с.л. олио (зехтин), щипка захар, 100 гр. зелени маслини без костилки, 1 ч.л. каперси, 5 стръка магданоз за поръсване.