Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Качество и добив се постигат с резитбени операции

Колтучат се само индетерминантните домати
Синор.БГ / 21.05.2012 г.

При доматите има голямо разнообразие от сортове, но два основни типа растения – детерминантни и индетерминантни. Първите растат храстовидно, без да стават много високи, защото всяко разклонение завършва с цветна китка и се самозадънва. Вторият тип домати - индетерминантните, растат непрекъснато във височина, формират дълги стъбла, които изискват опорна конструкция. На тези домати се прилага своеобразна резитбена операция, без разбира се това да е задължително. Но когато производството е насочено към високо качество и добив, тогава т. нар. „колтучене” е задължително.

Първата стъпка при колтученето на доматите е на височина от 30 см от почвата всички разклонения (колтуци), които са в основата на листните дръжки, да се премахнат.

Когато растенията се отглеждат по едно, за предпочитане е те да се отглеждат двустъблено. За второ стъбло се оставя един от колтуците. Операцията може да се направи по два начина: ако се цели по-ранно узряване на плодовете, за второ стъбло се оставя колтукът над първата цветна китка, ако не – този под първата цветна китка. Двустъбленото отглеждане на единично засети растения води до увеличаване на добива.

Всички останали колтуци се отстраняват (и при двустъблено отглежданите) през цялата вегетация на доматите. Най-подходящият момент за отстраняването им е когато те са с дължина около 2-3 см. Операцията е лесна и се прави с едно движение с леко завъртане в двете посоки. Премахването на култуците засилва растежа на стъблото на доматените растения, което от своя страна води до образуване на повече и по-едри плодове. Операцията се прилага на всеки 7-10 дни, когато листата са напълно сухи. Не се прави при мокри растения, защото е възможно разпространяването на бактериални и гъбни болести.

Когато наближава краят на сезона (около 30 дни преди очакваната първа слана), най-добре да се премахне връхната част на стъблото. Това ще насочи енергията на растенията към плодовете и те ще узреят навреме.

Някои смятат, че колтученето на доматите е вредна и безполезна практика, защото получаването на повече плодове е по-важно от размера. Това може да е вярно, но доходността от размера е много по-добра, защото плодовете от колтучените домати са по-големи и по-добре обагрени.

Качество и добив се постигат с резитбени операции
98365
 

Последни материали
Виж
След октомврийските дъждове – дори в областите с продължителна суша
Влагата е достатъчна за есенниците в по-голямата част от Украйна
За пет проекта
ДФЗ плати 2,2 млн. лв. по Рибарската програма, над половината са за ИАРА
Отново бяха закупени само половината от планираните 120 000 тона
Фуражният ечемик поскъпна на международния търг в Йордания
С писмена процедура
МЗХ тихо ще премахне молуларната ставка в обвързаното подпомагане за животни
Обсъждане на насоките за кандидатстване с инвестиционни проекти
ЕК и МЗХ отхвърлиха исканията на фермерските групи за промени във финансовите критерии
Срещи с бранша
Ще броят стопанствата по области, преди да се предложи проектозакон за браншовите организации
Свързани материали
Виж
Пълнена постна зелка
Бърза манджа със зелени домати
Със 150 нови работни места
ЕК одобри гръцка помощ за над 63 млн. евро за хидропонен завод за домати без почва
Риба плакия
Как не трябва да се борим с фитофтората?
Увеличава се производството на домати, моркови, лук и круши в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини