[B%]Първият български продукт с географски патент за пазара на ЕС - "Горнооряховски суджук" се превърна и в първата голяма патентна бъркотия, равна на тюрлюгювечът от времената на Османската империя...[%B]
Освен, че суджукът днес постави[B%] "на нож" [%B] производителите на колбаси у нас, се оказа, че той вече ще може да се произвежда само в Горна Оряховица и засега само от три фирми, участващи в сдружение "Раховец - 2007". А те са малаки и едва ли биха задоволили търсенето...
Първият ми въпрос към шефа на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев естествено е такъв: какво ще правите сега като има търсене на суджук, а ще могат да го произвеждат само трима...
[B%]"Ами сега, въпреки че сме около 180 дружества, които в момента произвеждаме продукт с това име, ще трябва да сменим отпечатаните за месеци напред етикети и на новите да напишем само "Суджук". Това е положението, отговори шефът на Асоциацията на месопреработвателите.[%B]
Според него обаче "крушката си има опашка" и[B%] МЗХ е трябвало да помисли по-рано, когато защитава пред ЕС този знак за този тесен район. И допълва, че с използванто на днешните еврорегламенти и днешната защита на знаците всъщност сами попадаме в клопката на социалистическото си развитие. Защо? [%B]
За сведение на читателя,
[B%]КАКВО ОЗНАЧАВАТ ТРИТЕ ЗНАКА И КАК ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТАТ И РАЗБИРАТ?[%B]
ЕС има 3 различни знака, отговарящи на 3 систми за отличаване на продукти. Целта е да се изтъкне специфичното качество на продукта и да се защити от нелоялна търговска употреба.
[B%]Първият знак[%B] е защитено наименование за произход - отнася се за земеделски продукти и храни, които са произведени и преработени изцяло в определен геогррафски район при прилагането на определени умения.
[B%]Вторият знак[%B] е за защитено географско указание - отнася се за продукти и храни, тясно свързани с географския район, чието име е включено в наименованието на продукта. Поне един от етапите на производство на продукта трябва да е извършен в този район.
[B%]Третият знак[%B] е за храни с традиционно специфичен характер и изтъква специфичния характер на продукта и традиционния характер на рецептата или на начина на производството му. Продуктът трябва да е произведен с традиционни суровини или да следва традиционна рецепта или традиционен начин на производство или преработка.
[B%]Кирил Вътев, както и негови колеги от асоциацията твърдят обаче, че благодарение на 45-годишното ни социалистическо развитие в рамките на СИВ нашите производители на продукти днес в по-голяматга си част могат да отговорят само на тртия знак...По силата натова, че четири десетилетия в България навсякъде се е произвеждало от всичко...[%B]
А след защитата на "Горнооряховски суджук" ЕК вече изисква и здраво ще следи след 11 януари 2012 г. той да се произвежда само от трите дружества, защитили го пред Брюксел чрез сдружение "Раховец - 2007"...
[B%]Бъркотията на пазара вече се е задала, защото МЗХ не е помислило за разширяване на региона, в който се произвежда суджукът, което е било възможно, твърдят от асоциацията.[%B]
Днес вече, ако нови фирми, които също произвеждат този продукт, желаят да се включат в "Раховец- 2007", от тях ще се изисква да приемат рецептурата на горнооряховци, но и да имат цехове в Горна Оряховица, иначе ги заплашват солени глоби...
Развоят предстои...Защото трите български фирми, защитили евроотличието, просто са малки производители по капацитет, а пазарът е голям...Как биха могли да отговорят на голямото търсене, когато то се зададе?
Но днес горнооряховци още са опиянени от успеха си и със самочувствие и казват: правили сме го този суджук още от времето на Османската империя, а други досега само ползваха марката ни - това заяви Стефан Марков, един от производителите, вече с патент от ЕС.
[B%]Така че тюрлюгювечът вче е сготвен...Остава ни да го кусаме... [%B]
[B%]Дея Дамянова, farmer.bg[%B]