08-04-2003 г.ЩРАУСОВОТО МЕСО българско производство ще бъде пуснато в мрежата на "Метро" до два месеца, съобщава Валери Атанасов, управител на фирма "Щраус и ко" 00Д и представител на Съюза на щраусовъдите в България. От бранша очакват там да бъде продадено тази година около два тона месо, но в зависимост от търсенето може да достигне и 4 тона. УГОВОРЕНИТЕ ЦЕНИ са 20 лв. за килограм крехко месо или бон филе, а 15 лв. ще се плаща за обезкостено и обезжилено месо за шницели и пържоли. Разфасовките ще са от половин или един килограм. В мрежата на "Метро" ще се предлагат и ЩРАУСОВИ ЯЙЦА. За щраусовото месо ще бъдат разработени спецификации с ветеринарните служби и Министерството на здравеопазването. Това ще даде възможност месото да се дава за ПРОИЗВОДСТВОТО НА КОЛБАСИ, пастърма, суджуци и др. От черния дроб на щрауса може да се направи пастет, а от дългия му врат - супа, съветва Атанасов. Все още е проблем за фермерите ОБРАБОТКАТА НА ЩРАУСОВИТЕ КОЖИ, от които може да се произвеждат дрехи. Различните стопанства са се специализирали в производството на различни сувенири - лампи от яйцата, а от перата - гердани, рисувани пана, четки за паяжини. Фермите за щрауси у нас в момента са около 70, като по-големите са около 40. (от в. Фермер новият)