Периодът на внезапно застудяване през този сезон е характерен за нашите географски ширини, въпреки настройката ни за топло време. През пролетта, когато дневните температури се повишават чувствително, основната опасност за овошките са ниските нощни температури и късните слани. Цветовете на дръвчетата все пак могат да понесат ниски температури в определени граници. Степента на повреди при евентуални слани зависи преди всичко от стойността и продължителността на въздействие на отрицателните температури, от фазата на цветчетата – бутон, пълен цъфтеж, прецъфтяване и др. фактори. Фазата на цъфтеж е по-устойчива към отрицателни температури.
Критични температури за овошките преди цъфтеж.
От набъбване на пъпките до начало на цъфтеж, критичните температурите за основните овощни култури са:
- при ябълки - от -2,7 до -3,8˚С;
- при круши - от -1,6 до -3,8˚С;
- при сливи - от -1,1 до -5,5˚С.
Критични температури по време на цъфтеж.
Не всички части на цвета се повреждат еднакво, на първо място загива плодникът, като потъмнява. След него измръзват тичинките и венчелистчетата. Критичните температури, които могат да понесат основните овощни видове по време на цъфтеж са:
- за ябълки и круши - от -1,6 до -2,2˚С;
- за сливи и вишни - от -0,5 до -2,2˚С;
- за кайсии – от -4 - -4,2˚С.
Пораженията от ниски температури зависят и от фазата на развитие, защото не всички цветове са в едно и също физиологично развитие. Те зависят и от чувствителността на сорта. Така че дори малка част от цветовете да са измръзнали, няма нищо фатално за бъдещата реколта.