Начало » Новини » Страната
31.10.2023 г.

ХортиСмарт предлага трайни и иновативни решения срещу пролетни слани и мразове

ХортиСмарт предлага трайни и иновативни решения срещу пролетни слани и мразове

Почти ежегодно овощари и лозари се оплакват от унищожена от пролетните слани и мразове реколта. Така беше и тази година в област Сливен. Трайни и иновативни решения на този огромен проблем има, а точно сега съществува и възможност земеделските стопани да получат подпомагане за инвестиция срещу пролетните слани и застудявания. От края на септември до 20 декември те могат да кандидатстват за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, който покрива 50% от разходите. А разходите могат да са от 30 000 до 1 млн. лева.

За да направят фермерите своя правилен избор на средство за защита от слана трябва да имат достатъчно информация за релефа, климата, сортовете, ползваните подложки и някой специфични данни за отглежданите култури като критичните температури, обясниха от ХортиСмарт Солюшън ЕООД.

Събуждане и критични фази на различните овощни видове

През зимата, когато овощните дървета се намират в състояние на дълбок покой, ниските температури не причиняват увреждания от измръзване по плодните и листни пъпки. Температурата, при която се увреждат плодните пъпки, зависи преди всичко от техния стадий на развитие. Когато започнат да набъбват и да се развиват в цветове, устойчивостта им към ниски температури намалява.

Да вземем за пример ябълката. От отглежданите у нас овощни видове, тя е най-студоустойчива. Издържа температури по-ниски от -35,0 °С, каквито у нас се наблюдават рядко. По време на цъфтежа обаче критичните температури са от -2,7 °С до -3,5 °С на фаза бутон, от -1,6 °С до -2,2 °С при цъфтеж и от -1,1 °С до -2,2 °С, когато са формирани завръзите.

Изследвания и наблюдения през годините показват, че най-рано излиза от дълбокия покой кайсията, следвана от прасковата, дюлята , черешата, крушата, сливата и ябълката.

Табл.: Периоди на излизане от дълбок покой на овощните дървета

Овошки - Януари Февруари Март

кайсия - 20.01 – 10.02

праскова - 30.01 – 25.02

дюля - 30.10 – 20.02

череша - 05.02 –20.02

круша - 02.02 – 28.02

слива -  05.02 – 01.03

ябълка - 10.02 – 01.03

След т.нар. събуждане при овощните дървета се наблюдават следните фенофази: начало на сокодвижението, набъбване на пъпките (зелен бутон), разпукване на пъпките (бял/розов бутон), разлистване, цъфтеж, образуване на плодовете и семена, есенно обагряне на листата и листопад.

Най-критичен и обуславящ бъдещата реколта е периодът от фенофаза „набъбване на пъпките“ до фенофаза „ цъфтеж и образуване на завръз“.

Щетите от измръзване зависят от етапа на развитие на овощната култура. (Виж ТУК кои са критично ниските температури за различните овощни видове според фазите на развитие.)

За да имате пълна реколта от групата на костилковите като праскова, кайсия, нектарина, е необходимо 10-20% от цветовете да се превърнат в зрели плодове, докато при череши и вишни, ви трябват поне 50% оцелели от сланите цветовете. При семковите овощни видове като ябълките и крушите плододаването е нормално при 10-15% оцелели плодни пъпки.

Не пренебрегвайте климатичните станции

Много земеделски производители разчитат основно на метеоролозите, за да изпреварят сланата и се опитат да спасят реколтата си. Но в ерата на модерните технологии това не е достатъчно.

ХортиСмарт Солюшънс  предлага надеждни решения, благодарение на които можете да реагирате  навреме и да сте подготвени за сланите. Предлагат се климатични станции с абонамент за прогноза за времето и такива с допълнителен сензор и абонамент за слани. Шансовете да предпазите реколтата се увеличават значително, особено ако разполагате и с ефективни технически средства за борба с пролетните слани.

Методи за защита

Защита от слана

ХортиСмарт Солюшънс предлага почти всички активни методи за защита от слани. Дъждуването над короните на дърветата и печките на твърдо гориво са работещи и при измръзване – при температури до -7°С, дори -8°С. В този случай може да се ползва и комбинация от перка против слана и ограничен брой печки на твърдо гориво, които да излъчват допълнителна топлина, която перката разпръсква на по-голяма площ.

Сигнална лампа

Сравнително нов продукт от гамата иновативни продукти на ХортиСмарт Солюшънс е сигналната лампа за слана SmartLite.  Продуктът се произвежда в Нова Зеландия и помага на овощари и лозари да се ориентират бързо за промяната в температурите при настъпване на слани. Това е преносим и надежден уред, който измерва атмосферната температура, изпращайки предупредителни кодирани с цвят аларми, които се отчитат бързо от производителите на плодове. Цветът на светлината се променя, като съответства на няколко предварително зададени температурни диапазона.

Премигваща зелена светлина на големи интервали означава, че всичко е наред и температурата се движи над +1°С. Когато зелената светлина стане постоянна, температурата е между 0°С и +1°С. Бялата постоянна светлина се разчита като температура в диапазона 0°С и -1°С и означава, че започва процес на замръзване на водата. При червена постоянна светлина на лампата –  температурата е между -2°С и -1°С, а когато лампата започне да мига в червено температурата е слязла под -2°С.

SmartLite e водоустойчив и проектиран да издържа на тежки пролетно зимни условия.

Сигналната лампа за слана може да се ползва за стартиране и спиране на определени действия по защита на овошките и лозята. Дава възможност за бързо отчитане на промяна в температурите в следствие на предприетите активни противодействия чрез машини за вятър, надкоронно и подкоронно дъждуване, печки на твърдо гориво и дори палене на слама, което не е ефективно като решение. Лампата ще подаде сигнал и при промяна в климатичните условия.

Повече за защитата от слани можете да намерите на: www.hortismart.solutions

ХортиСмарт предлага трайни и иновативни решения срещу пролетни слани и мразове
8841
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
Критични температури при овошките и методи на защита от слана и измръзване
Част втора - инверсия, катабатичен вятър, точка на втечняване
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Първа част
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Кога ниските температури в края на зимата и началото на пролетта са опасни за земеделските култури?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини