Работещият в една малка лаборатория на Медицинския университет в Южна Калифорния (САЩ) биотехнолог Владимир Миронов, доктор по медицина, в продължение на десетилетия се опитва да отгледа в лабораторни условия... месо. Той взема миобласти (ембрионални клетки, които се развиват в мускулната тъкан) от пуйка и ги потапя в хранителен “бульон” от едър рогат добитък на основата на хитозан, в резултат на което се появяват тънки скелетни мускулни тъкани. Но пълноценно месо ще бъде получено едва след като изследователят се научи да “отглежда” мазнини и съдова система.
56-годишният учен вярва, че
[B%]МЕСОТО ОТ ЕПРУВЕТКА ЩЕ ПОМОГНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДА СЕ СПРАВИ С БЪДЕЩИ СВЕТОВНИ ХРАНИТЕЛНИ КРИЗИ[%B]
В интервю за Агенция Ройтерс Миронов твърди, че тези изследвания с пълна сила вървят в Холандия, докато в Щатите биотехнолозите са принудени да търсят спонсори, които да финансират подобни изследвания. Нито новият Национален институт за хранителните продукти и селското стопанство, нито националните институти по здравеопазване искат да дават пари за тези експерименти и само НАСА отделя незначителни средства, оплаква се ученият.
Според Миронов това е класически пример на подривна технология (нова технология, която в момента на появата си е по-малко печеливша от доминиращите, но при системно развитие постепенно напълно ще ги измести и ще стане основна). Внедряването на тази технология струва около милиард долара, но американските биотехнолози нямат дори милион.
Впрочем Владимир Миронов се надява това да бъде преодоляно и в близко бъдеще в Щатите да се появят цели ферми за култивирано месо - големи здания колкото футболен стадион, в които ще има огромни биореактори. Възможно е
[B%]МЕСОТО ОТ ЕПРУВЕТКА ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА И НАПРАВО В СУПЕРМАРКЕТИТЕ[%B]
в които ще има минибиореактори, не по-големи от обикновените автомати за кафе. Според Миронов за отглеждането на такова месо няма да има нужда от манипулиране на гени, въпреки че днес според него няма доказателства за това, че генно модифицираните храни са по-лоши от натуралните./Reuters