02-03-2004 г. Много от практиците препоръчват патешките яйца за люпене да се зареждат в инкубатора на партиди, тъй като така се поддържа по-лесно температурният режим. Според тях заложените по-рано яйца отделят повече топлина и затоплят по-късно заложените. Яйцата на патиците се люпят за около 27,5 дни, а на мускусните патици за 31 дни. Принципът в това отношение, който са установили специалистите, е, че при по-леките породи люпенето е по-кратко (27,5 дни), а при по-тежките - по-дълго (30-31). Времето за излюпване зависи и от преснотата и масата на яйцата, от възрастта на носачките, а така също и според температурния режим на инкубатора. Ако се зарежда само една партида яйца, през първите 5 дни температурата може да се задържи на 38 градуса С, а относителната влажност да бъде 62-73 процента (влажностният термометър да показва 31-33 градуса). След това двата термометъра трябва да показват по-ниски стойности - съответно 37,4 и 27-29 градуса. Когато се люпят няколко партиди яйца едновременно се поддържа температура и влага съответно 37,4 и 27-29 градуса С, т. е. както е при втората фаза при еднопартидното зареждане. От 9-ия ден яйцата трябва да се охлаждат един път дневно в продължение на 20-30 до 40 минути, а при силно загряване и след 19-ия ден 2 пъти дневно. За целта инкубаторът се отваря, яйцата допълнително се охлаждат, като се пръскат с дестилирана вода (може да се ползва лозарска пръскачка). По този начин те се оросяват и стремежът е температурата на черупката да се охлади до 30 градуса С (това се измерва с прецизен термометър). През 1 час яйцата се обръщат. Шибрите на инкубатора през първите 9 дни трябва да са затворени, след това за 10 дни се отварят наполовина, а след 19-ия ден - напълно. На 25-ия-26-ия ден патешките яйца се прехвърлят в люпилния шкаф. Температурата се установява на 37,6 градуса, а влажният термометър трябва да сочи около 29 градуса С (при масово накълваване на яйцата тези параметри трябва да са съответно 37 и 33-35 градуса С, т.е. относителната влажност да е 75-80 процента).