Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.01.2011 г.

Посадъчен материал от картофи от холандската фирма АГРИКО - Елит и Клас А

Българо-холандското дружество „Агрико България” ООД, създадено от авторитетната холандската фирма „Агрико” – световен лидер в селекцията на картофи, предлага на своите клиенти – производителите на картофи у нас, висококачествен посадъчен материал, произведен в Холандия.
„Агрико България” ООД е изключителен представител на холандския кооператив „Арико” за България. Предлагат се 25 сорта и много от тях вече са отлично познати на българските картофопроизводители, но има и нови, които са с висок потенциал за добиви и устойчивости, и които са представени в публикация на сп. „Практично земеделие”, бр.1/януари 2011 г.. Сортовете на „Агрико” осигуряват висока доходност от картофопризводството на хиляди фермери и земеделски стопани у нас и им дават възможност за инвестиции и развитие.
Разфасовките са 10, 25 и 50 килограмови ютени чували, като на всяка опаковка са зашити етикети, издадени от холандската инспекция NAK, с отпечатани партиден номер, дата на пакетиране, сорт, клас, фракция и др. информация.

Нови сортове

Монако
Монако е с отлични вкусови качества. Нов ранен сорт. Клубените се среден брой в гнездо, едри с продълговата форма, плитки очи, жълт цвят на кожицата и месото, еднородни по размери.

Ариеле
Ариеле е ранен до средно ранен сорт с едри овални клубени, със сравнително малък брой в едно гнездо. Подходящ за пресния пазар, отглежда се върху всички почвени типове.

Маделин
Маделин е ранен до средно ранен сорт с едри овални клубени, а броят им в едно гнездо е среден. Има отлични вкусови качества и е много подходящ за продажба след измиване. Подходящ е за отглеждане върху всички почвени типове.

Аризона
Аризона е нов високодобивен средно ранен сорт с гладки, продълговато-овални, едри клубени, като броят им в едно гнездо е значителен. Подходящ за отглеждане на всички почвени типове. Притежава отлични кухненски качества.

Пекаро
Пекаро е нов средно ранен сорт с едри продълговато-овални клубени (с червена кожица), а количеството им в едно гнездо е среден. Сортът е предназначен за прясна консумация и има добри кухненски качества. Подходящ за отглеждане в Източна Европа и Северна Африка.

Амбишън
Амбишън е нов високодобивен средно късен сорт. Клубените са малко на брой, но са едри, продълговато овални, отлично оформени, с блестящо жълт цвят на кожицата и светло жълто месо, с плитки очи. Притежава много добри вкусови качества, брашнест тип, значително добро съдържание на сухо вещество.

Основни сортове:

Ранни:

Ривиера
Ривиера е много ранен сорт с кръгло-овални клубени, леко сплеснати, среден брой в гнездо, едри и изравнени по размер, с ниско съдържание на сухо вещество. Подходящ за най-ранно производство.

Агата
Агата е много ранен сорт с кръгло-овални клубени с голям брой в гнездо, с плитко разположени очи, изключително гладка кожа и привлекателен външен вид- подходящ за пакетиране.

Импала
Импала е ранен до много ранен, високодобивен сорт със средни по размер, продълговато-овални клубени, със среден брой в едно гнездо. При сваряване остава твърд и има превъзходни кухненски качества.

Трезор
Трезор е ранен сорт с овални клубени, броят им в едно гнездо е среден. Предназначен е за пресния пазар. Хубавият външен вид, форма, цвят на кожицата и високият добив го правят един от най-търсените сортове в ранната група.

Аринда
Аринда е ранен до средно ранен високодобивен сорт с едри продълговато-овални клубени с отлични кухненски качества. Броят им в едно гнездо е среден. Има добра устойчивост на високи температури и засушаване. Продълговатата му форма е предимство, където има сляпо куче.

Средно ранни и късни сортове:

Арнова
Арнова е средно ранен сорт, с едри по размер продълговато-овални клубени, а броят им в едно гнездо е среден. Има мощно стъбло и коренова система, подходящ за отглеждане на всички почвени типове. Притежава отлични кухненски качества.

Алмера
Алмера е средно ранен, високодобивен сорт с едри и изравнени овални до продълговато овални клубени, като броят им в едно гнездо е среден. Подходящ за прясна консумация, като гладката кожа, формата, цветът и отличните кухненски качества го правя много атрактивен.

Санте
Санте е средно ранен сорт с доста едри по размер кръгло-овални клубени, като броят им в едно гнездо е голям. Сортът е с високо съдържание на сухо вещество, притежава отлични кухненски качества. Подходящ за прясна консумация и за преработка – пържени картофи. Това е един от най-популярните сортове в България.

Пикасо
Пикасо е средно късен сорт с едри овални клубени като броят им в гнездото е среден.
Сортът притежава отлични кухненски качества. Предназначен е за прясна консумация. Сортът е с добра издръжливост на високи температури и засушаване. Има отлична съхраняемост и дава много високи добиви.

Агрия
Агрия е средно късен сорт с много едри продълговато-овални клубени, с високо съдържание на сухо вещество, които са сравнително малко на брой в гнездото. Агрията е с универсални качества – един от най-подходящите за бланширане картофи (помфри), чипс, но същевременно много подходящ и за кухненски цели. Изключително популярен в планинските хладни райони.

Посадъчен материал от картофи от холандската фирма АГРИКО - Елит и Клас А
180772
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини