Начало » Новини » Страната
14.10.2010 г.

Проф. Донка Байкова: Соята не е вредна, но е много важен видът, в който тя се влага в хранителните продукти

Соята не е вредна, но е много важен видът, в който тя се влага в хранителните продукти. Това заяви пред Агенция „Фокус” проф. Донка Байкова, диетолог. Соята като хранителен продукт е много ценна, подчерта тя. „Преди години беше възникнал скандал с влагането на соя в месните продукти, защото тогава влагаха сурово смляно соево зърно. Тогава колбасите ставаха с един жълтеникаво – кафеникав цвят. В суровата соя обаче има трипсин инхибитори, които са вредни.

При термична обработка тези вещества стават безвредни”, обясни още проф. Байкова. Тя заяви, че в момента соята, която се влага в месните произведения, е под формата на соеви продукти, които са лишени от тези инхибитори. „Но соята е генномодифицирана. Почти цялата соя, която се влага в българските колбаси, е генномодифицирана, което означава, че соята трябва да бъде обявявана във всички продукти. Има хора, които биха си купили такива продукти, има и хора, които не биха си купили”, каза тя. Според нея, соята може да се използва, за да повиши белтъчното съдържание в колбасите, или може да бъде изолат в скъпите месни продукти като луканки или суджуци. „Така спорът опира до това - дали искаме да има растителни компоненти в месен продукт”, каза още проф. Донка Байкова.

Според нея, два пъти седмично всеки трябва да яде бобови храни – соя, нахут, леща. Тя обясни, че соята има близък до месото състав и повишава качеството и хранителната стойност. „Така вече продуктът не е месен, а е месно-растителен. От тук идваше и големият спор и желанието на всеки потребител като купува месо, това да е месо. Ако си направим домашна луканка, например, в нея няма да има соя, нито ще сложа белтък вътре”, обясни специалистът като беше категорична, че потребителите трява да знаят какво купуват.

Проф. Донка Байкова: Соята не е вредна, но е много важен видът, в който тя се влага в хранителните продукти
6539
 

Последни материали
Виж
Нормативни промени
Рязко вдигат таксите за издаване на скици и за промяна предназначението на пасища и мери
Практика
Подхранване за ограничаване на нитратите в зеленчуците
С най-голяма сума в ЕС е Полша
България ще получи 22,3 млрд. евро за земеделие, региони и миграция след 2027 г.
Индикативен график
В отпускарския сезон никой не работи по интервенцията за агроекология
Северните държави и Германия са с най-малко
България и още 4 страни сме на второ място по брой на официалните празници, първа е Кипър
Предстоящо
Ден на полето от 22 до 24 юли край Балчик
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Рязко вдигат таксите за издаване на скици и за промяна предназначението на пасища и мери
Практика
Подхранване за ограничаване на нитратите в зеленчуците
С най-голяма сума в ЕС е Полша
България ще получи 22,3 млрд. евро за земеделие, региони и миграция след 2027 г.
Индикативен график
В отпускарския сезон никой не работи по интервенцията за агроекология
Северните държави и Германия са с най-малко
България и още 4 страни сме на второ място по брой на официалните празници, първа е Кипър
Предстоящо
Ден на полето от 22 до 24 юли край Балчик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини