Начало » Новини » Страната
14.10.2010 г.

Проф. Донка Байкова: Соята не е вредна, но е много важен видът, в който тя се влага в хранителните продукти

Соята не е вредна, но е много важен видът, в който тя се влага в хранителните продукти. Това заяви пред Агенция „Фокус” проф. Донка Байкова, диетолог. Соята като хранителен продукт е много ценна, подчерта тя. „Преди години беше възникнал скандал с влагането на соя в месните продукти, защото тогава влагаха сурово смляно соево зърно. Тогава колбасите ставаха с един жълтеникаво – кафеникав цвят. В суровата соя обаче има трипсин инхибитори, които са вредни.

При термична обработка тези вещества стават безвредни”, обясни още проф. Байкова. Тя заяви, че в момента соята, която се влага в месните произведения, е под формата на соеви продукти, които са лишени от тези инхибитори. „Но соята е генномодифицирана. Почти цялата соя, която се влага в българските колбаси, е генномодифицирана, което означава, че соята трябва да бъде обявявана във всички продукти. Има хора, които биха си купили такива продукти, има и хора, които не биха си купили”, каза тя. Според нея, соята може да се използва, за да повиши белтъчното съдържание в колбасите, или може да бъде изолат в скъпите месни продукти като луканки или суджуци. „Така спорът опира до това - дали искаме да има растителни компоненти в месен продукт”, каза още проф. Донка Байкова.

Според нея, два пъти седмично всеки трябва да яде бобови храни – соя, нахут, леща. Тя обясни, че соята има близък до месото състав и повишава качеството и хранителната стойност. „Така вече продуктът не е месен, а е месно-растителен. От тук идваше и големият спор и желанието на всеки потребител като купува месо, това да е месо. Ако си направим домашна луканка, например, в нея няма да има соя, нито ще сложа белтък вътре”, обясни специалистът като беше категорична, че потребителите трява да знаят какво купуват.

Проф. Донка Байкова: Соята не е вредна, но е много важен видът, в който тя се влага в хранителните продукти
6501
 

Последни материали
Виж
Всички вече залагат надеждите си само на слънчогледа
Унгарските пчелари не успяха да съберат почти никакъв акациев мед
В традиционната специализирана операция при прибирането на реколтата
Полиция и жандармерия ще пазят малкото оцелели череши в Кюстендилско
Производството също се свива, а положението е най-зле в основни региони
В Испания овчето мляко поевтиня с над 20 на сто през април на годишна база
Първоначалните добиви са добри, но за пролетните култури не достига влага
Жътвата на пшеницата в Монтанско беше открита с ритуал край Вълчедръм
Седмичен обзор на ССБ - пшеница се продаде в голямо количество
Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване
Свързани материали
Виж
Всички вече залагат надеждите си само на слънчогледа
Унгарските пчелари не успяха да съберат почти никакъв акациев мед
В традиционната специализирана операция при прибирането на реколтата
Полиция и жандармерия ще пазят малкото оцелели череши в Кюстендилско
Производството също се свива, а положението е най-зле в основни региони
В Испания овчето мляко поевтиня с над 20 на сто през април на годишна база
Първоначалните добиви са добри, но за пролетните култури не достига влага
Жътвата на пшеницата в Монтанско беше открита с ритуал край Вълчедръм
Седмичен обзор на ССБ - пшеница се продаде в голямо количество
Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини