Пенсионери надушиха евтин внос на агнешко месо от Австралия и побързаха да се запасят за Великден. Месарниците във Варна осъмват всеки ден с опашки. Миналата година румънско агнешко заля щандовете край морето, а за Великден сега предлагат австралийско по 7,50-8 лева на килограм. Вкусът му е като на турското зеле, коментират касапите, хвалейки родната стока.
На колхозния пазар в морската столица цените на агнешкия бут са 12,80 лева, а с един лев е по-евтино килото на плешката. Дроб-сарма може да се намери от 5,90 до 7,70 лева, агнешка главичка по 3,50 лева, колкото излиза и кило агнешки чревца. Който не се докопа по австралийското месо, купува родно шилешко по 6,70 лева на килограм. Гъвкави търговци предлагат промоционални цени седмица преди Великден - по 11,50 лева на килограм за половин и цяло агне. В големите вериги продават разфасовки на котлети, например, по 1,90 лева за 100 грама, което излиза по 19 лева на килограм.
В някои хипермаркети мръвката се намира от 14 до 16 лева за килограм. За по-евтино варненци обикалят близките села и купуват цели агнета по 6 лева за килограм живо тегло. Ако то тежи 20 кг, чистото месо е 12 кг, цената излиза по 10 лева на килограм, а дроб-сармата е бонус. Вече тръгнаха хайки на ветеринари от ДВСК по щандове и магазини. Те проверяват за задължителните 2 сини печата, които трябва да има родната стока - върху бута и плешката. Oт Кръстина Маринова, Добромир Радушев, в. Стандарт