Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.11.2013 г.

Подготовка на картофите за засаждане - Рътене

Едно от основните мероприятия при технологията на отглеждана на картофите е подготовката на посадъчния материал за засаждане или така нареченото рътене. Това не е задължително мероприяти, но е препоръчително.

Следва една сортировка по едрина и разделяне на две фракции. За предпочитане е за ранно производство да се използват средно едри клубени от 35-55 мм . Фракцията с размери 28-35 мм може да се използва в балканските райони за семепроизводство, ако е от висока класа /Елит/.

Рътенето ускорява вегетацията с около 10-15 дни. Рътеният материал по-добре използва пролетната влага и тези посеви по-рано покриват и засенчват почвата и я предпазват от изпарение и пренагряване.

Около 40-45 дни преди засаждането, посадъчния материал се поставя в единични щайги с “очите” нагоре за рътене /събуждане на очите/ в тъмно помещение с температура 15-18°С, но не по-висока от 20°С. При липса на амбалаж и условия за класическо рътене може да се използва междинен вариант, чрез насипване на клубените на дебелина до 2 реда или краен случай само чрез “събуждане” на очите, но това трябва да стане при непосредствен контрол от добър специалист. В помещението трябва да се осигури висока въздушна влага, която благоприятства събуждането на по-голям брой очи и съответно развитие след това на повече бройки основни стъбла, което е гаранция за по-добра гарнираност на посева и възможност за по-висок добив. Щайгите с картофи се завиват с полиетиленово платно за запазване на въздушната влага. След 8-10 дни щайгите се разместват – горните се свалят долу, а долните щайги отиват горе. С това се цели да се изравни процеса на рътенето в резултат на различията на температурата при горните и долните щайги. След още 8-10 дни, когато кълновете на картофите са достигнали 0.5-0.7 см дължина, рътенето се прекратява и започва втората фаза или така наречената “закалка”. При закалката температурата в помещението трябва да бъде 8-12°С /отоплението се ограничава/ и се осигурява добро осветление /но не пряко слънчево/. Светлината задържа растежа на кълновете и същите продължават да надебеляват, да формират мини стъблото и съответно да се оцветяват с характерния за сорта цвят. Без провеждане на „закалка” рътенето е некачествено и често пъти нежните кълнове лесно се чупят и се забавя развитието. За да протече правилно “закалката” е необходимо щайгите да се наредят шахматно през една, само в една редица с пътеки и се осигури допълнително странично осветление /за по-големи количества/. Помещението за закалка на картофи е около 3 пъти по-голямо от това в което протича първата фаза на рътенето /покълнването/. Нормално фазата на „закалка” трябва да продължи от 20-25 дни. Ако засаждането се забави не е фатално „закалката” да се удължи с 10-15 дни.

При така проведеното “рътене” на посадъчния материал от картофи, се получават максимален брой кълнове от всеки клубен, добре оцветени, дебели и здраво закрепени. Това ги прави пригодни както за ръчно така и за машинно засаждане.

Предимства на рътенето:

Не се допускат провласени клубени;
Срокът от засаждане до поникване се скъсява с 8-10 дни - засадените клубени поникват за 15-20 дни, а при по-висока температура дори по-рано;
Растенията се вкореняват по-бързо и по-леко преодоляват неблагоприятните климатични условия;
При опасност от късни слани рътеният материал позволява по-късно засаждане и така надземната маса се формира при благоприятни за фотосинтезата условия;
Листата вече са загрубели, преди масово да се появят листните въшки;
Качеството на продукцията е по-добро, кожицата на клубените загрубява по-рано и по-трудно се наранява при прибиране;

В районите с високи летни температури и засушаване рътенето е много ефективно мероприятие. То е лесно осъществимо за по-малки площи и е желателно да се прилага;
Особенно ефективно е за ранното производство – намалява се времето за узряване;
При определени сортове се проявява апикална доминантност по време на съхранението /събуждане на връхния кълн при определени условия, което подтиска развитието на останалите очи и при засаждане тези клубени поникват с едно стъбло/. При тези сортове апикалната доминантност може да се преодолее чрез премахване на кълна и поставяне на клубените при оптимални условия за рътене или чрез рязко повишаване на температурата до 20° С и влажността до 90-95%.
(материала се публикува с любезното съдействие на agrico.bg)

Подготовка на картофите за засаждане - Рътене
16465
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
Проблем обаче отново се очертава с недостига на посевния материал
Производителите на картофи в Испания са склонни да разширят площите
Скоро ще заработят мощности за преработка на още 1,5 млн. т
Ръстът в търсенето на замразени картофи разшири засетите площи във Франция
Благодарение на разширяването на площите и въпреки спада в добивите
Реколтата от картофи в северозападна Европа расте заедно с разходите
Основен доставчик на зеленчуци е Турция пред Полша и Нидерландия
Вносът на картофи в Украйна скочи близо 2 пъти
Ръстът е с 9 на сто на годишна база заради повечето засадени площи
Обилната реколта от картофи в Германия се очаква да натисне цените им
Второто тримесечие на 2024 г.
Селскостопанските цени на продукцията и суровините в ЕС продължават да намаляват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини