Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.11.2013 г.

Подготовка на картофите за засаждане - Рътене

Едно от основните мероприятия при технологията на отглеждана на картофите е подготовката на посадъчния материал за засаждане или така нареченото рътене. Това не е задължително мероприяти, но е препоръчително.

Следва една сортировка по едрина и разделяне на две фракции. За предпочитане е за ранно производство да се използват средно едри клубени от 35-55 мм . Фракцията с размери 28-35 мм може да се използва в балканските райони за семепроизводство, ако е от висока класа /Елит/.

Рътенето ускорява вегетацията с около 10-15 дни. Рътеният материал по-добре използва пролетната влага и тези посеви по-рано покриват и засенчват почвата и я предпазват от изпарение и пренагряване.

Около 40-45 дни преди засаждането, посадъчния материал се поставя в единични щайги с “очите” нагоре за рътене /събуждане на очите/ в тъмно помещение с температура 15-18°С, но не по-висока от 20°С. При липса на амбалаж и условия за класическо рътене може да се използва междинен вариант, чрез насипване на клубените на дебелина до 2 реда или краен случай само чрез “събуждане” на очите, но това трябва да стане при непосредствен контрол от добър специалист. В помещението трябва да се осигури висока въздушна влага, която благоприятства събуждането на по-голям брой очи и съответно развитие след това на повече бройки основни стъбла, което е гаранция за по-добра гарнираност на посева и възможност за по-висок добив. Щайгите с картофи се завиват с полиетиленово платно за запазване на въздушната влага. След 8-10 дни щайгите се разместват – горните се свалят долу, а долните щайги отиват горе. С това се цели да се изравни процеса на рътенето в резултат на различията на температурата при горните и долните щайги. След още 8-10 дни, когато кълновете на картофите са достигнали 0.5-0.7 см дължина, рътенето се прекратява и започва втората фаза или така наречената “закалка”. При закалката температурата в помещението трябва да бъде 8-12°С /отоплението се ограничава/ и се осигурява добро осветление /но не пряко слънчево/. Светлината задържа растежа на кълновете и същите продължават да надебеляват, да формират мини стъблото и съответно да се оцветяват с характерния за сорта цвят. Без провеждане на „закалка” рътенето е некачествено и често пъти нежните кълнове лесно се чупят и се забавя развитието. За да протече правилно “закалката” е необходимо щайгите да се наредят шахматно през една, само в една редица с пътеки и се осигури допълнително странично осветление /за по-големи количества/. Помещението за закалка на картофи е около 3 пъти по-голямо от това в което протича първата фаза на рътенето /покълнването/. Нормално фазата на „закалка” трябва да продължи от 20-25 дни. Ако засаждането се забави не е фатално „закалката” да се удължи с 10-15 дни.

При така проведеното “рътене” на посадъчния материал от картофи, се получават максимален брой кълнове от всеки клубен, добре оцветени, дебели и здраво закрепени. Това ги прави пригодни както за ръчно така и за машинно засаждане.

Предимства на рътенето:

Не се допускат провласени клубени;
Срокът от засаждане до поникване се скъсява с 8-10 дни - засадените клубени поникват за 15-20 дни, а при по-висока температура дори по-рано;
Растенията се вкореняват по-бързо и по-леко преодоляват неблагоприятните климатични условия;
При опасност от късни слани рътеният материал позволява по-късно засаждане и така надземната маса се формира при благоприятни за фотосинтезата условия;
Листата вече са загрубели, преди масово да се появят листните въшки;
Качеството на продукцията е по-добро, кожицата на клубените загрубява по-рано и по-трудно се наранява при прибиране;

В районите с високи летни температури и засушаване рътенето е много ефективно мероприятие. То е лесно осъществимо за по-малки площи и е желателно да се прилага;
Особенно ефективно е за ранното производство – намалява се времето за узряване;
При определени сортове се проявява апикална доминантност по време на съхранението /събуждане на връхния кълн при определени условия, което подтиска развитието на останалите очи и при засаждане тези клубени поникват с едно стъбло/. При тези сортове апикалната доминантност може да се преодолее чрез премахване на кълна и поставяне на клубените при оптимални условия за рътене или чрез рязко повишаване на температурата до 20° С и влажността до 90-95%.
(материала се публикува с любезното съдействие на agrico.bg)

Подготовка на картофите за засаждане - Рътене
17520
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Близо 1,4 млн. лева за борба с теления червей са преведени по сметките на картофопроизводителите
Практика
Загърляне на картофите – защо и кога трябва да се прави?
Краен срок за прием на заявления за борба с теления червей по картофите
Председател на Асоциация
Мартин Балулов: Снеговете във Варненско спасиха посевите, има надежда за реколтата
Иновации и селекции
Форум за картофопроизводството, проведен на изложението Макфрут в Италия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини