Картофи се отглеждат вече от 4 500 години, а в Европа – откакто Колумб ги донася от Новия свят, но и досега не сме го опознали достатъчно добре, за да можем да избягваме проблемите около отглеждането му, и всеки градинар прилага свои методи и хитрости. Ето и малко информация, която се надяваме да бъде полезна при следващото им засаждане и отглеждане.
Смята се, че кълновете на върха на грудката са по-жизнеспособни и дават по-голям добив. Най-лесният начин да ускорим прорастването им е да ги подържим 2 седмици на светъл перваз, за да позеленеят. Покълването е особено успешно при температури около 12 градуса – тогава кълновете се „събуждат” масово. Тези процедури ускоряват пробиването на почвата с около седмица, като големите грудки пробиват с още 3-4 дни по-рано.
Важна е и дълбочината на засаждане на грудките. При плитката (5-8 сантиметра) кълновете пробиват 2 дни по-рано. По-дълбокото засаждане (11-14 сантиметра) е за предпочитане само ако времето е променливо.
При рязко понижаване на температурите под -2 градус по Целзий картофите могат да загинат, затова се препоръчва при очаквано силно застудяване да бъдат загърляни догоре. Процедурата не е особено полезна за тях, но е по-добре, отколкото да измръзнат.
Картофите са културата на рохкавите почви, макар че те се използват по различен начин. В Холандия например се оформят предварително гребени с падини между тях и картофите се засаждат в изпъкналите части. У нас се засаждат на изравнени почви, но с неколкократно загърляне през сезона се постига същият гребеновиден ефект.
При оформянето на редовете е добре между тях да внесе между 1 и 3 килограма комплексен минерален тор с по-високо съдържание на калий на всеки 100 квадратни метра, тъй като това ще стимулира образуването на повече грудки.
Малцина знаят, че картофите са издръжливи на суша е не трябва да се полива, преди да пробие почвата, тъй като растенията дотогава ползват наличната влага там и в самите грудки. Поливането започва чак след това, а с напредването на развитието на растенията издръжливостта им към засушавания намалява. Особено важно е поливането в периода на формиране на грудките, т. е. при цъфтежа на надземната част. Освен това поливането тогава е отлично профилактично средство срещу крастата по картофите.
Доста се спори за това колко често трябва да се поливат картофите, но това зависи и от валежите през годината. През по-сухи години може да се наложи поливане и 10 пъти за сезон.
И при картофите има суперранни сортове, при някои от които реколтата е готова 50-55 дни след засаждането, но повечето сортове обичат да растат по-дълго. Затова е добре да се знае сортът и срокът на вегетация, а да не започне втори растеж на грудките, преди да са извадени.
Стъблото пък е в състояние да порасне и с между 4 и 7 сантиметра за денонощие, но това въобще не е повод за радост – явно хранителните елементи отиват в зеленината, което се отразява зле на реколтата. В тази ситуация е добре поливането да се намали и растенията да се подхранят със суперфосфат.